Udland

Verdens første hovedtransplantation er sat i kalenderen

En 30-årig russer har meldt sig til at blive den første i verden, der gennemgår en hovedtransplantation, og den opsigtsvækkende operation er allerede blevet planlagt.

Hvis alt går efter planen vil operationen finde sted i december 2017. Det skriver flere internationale medier heriblandt Fox News.

Valery Spiridonov er diagnosticeret med genetisk muskelsvind - en lidelse kaldt Werdnig Hoffmann - og har meldt sig frivilligt til at gennemgå operationen, og han har aldrig tøvet, selvom den er forbundet med adskillige risici.

- Da det gik op for mig, at jeg kunne deltage i noget virkelig stort, var der ingen tvivl, og vi begyndte med det samme at arbejde i den retning, siger Valery Spiridonov, der er computer-ingeniør.

Han er ikke nervøs for at operationen slår fejl.

- Det eneste, jeg føler, er en behagelig utålmodighed. Som om jeg har forberedt mig på noget vigtigt i hele mit liv, og nu skal det hele til at ske, siger han til Central European News.

Venter på sidste undersøgelser

Det bliver den italienske neurokirurg, Sergio Canavero, som skal føre kniven under operationen, der ventes at vare 36 timer. Det vil blandt andet kræve, at Spiridonovs hoved bliver nedkølet. Det samme skal donorens krop for at forlænge cellernes levetid uden ilt.

Ifølge Canaveros beregninger vil det vare to år, før man har verificeret alle analyser og beregninger forud for operationen.

- Det er ikke noget kapløb. Der er ingen tvivl om, at operationen vil blive gennemført, når lægerne og eksperterne er 99 procent sikre på, at den bliver en succes, siger Canvero til Central European News.

Teori og praksis

Ifølge den danske professor i neurovidenskab, Albert Gerde, er der ikke noget teoretisk til hinder for, at operationen gennemføres. Men hvorvidt det rent praktisk lader sig gøre er en anden snak.

- Spørgsmålet er, om det overhovedet kan lade sig gøre i praksis. Det gælder jo om at hjernen kan fungere med den krop, som man får. Hjernen mangler jo en hel del hukommelse om den krop den får. Og så er det spørgsmålet om de oplysninger kommer ind, så man kan bruge hjernen til at handle og bevæge sig med. Det kræver, at man ved en hel del om sin krop, og hvis de oplysninger ikke kommer ind, så kan den ikke fungere efter hensigten, forklarer Albert Gjedde.

Herunder kan du se en video af en anden opsigtsvækkende operation, der blev gennemført, da  35-årige Jerome Hamon var under kniven en hel dag på et hospital i Paris mens et lægehold under ledelse af kirurgenLaurent Lantieri forsynede ham med et ansigt fra en afdød donor. 

Han stod frem i april og fortalte sin historie.