Udland

Italien og Sverige langer ud efter Danmark: I overreagerer

Danmarks håndtering af de mange flygtninge, der i disse dage kommer til landet, har skabt stor kritik i udlandet – især i Sverige og Italien kigger man skævt til de seneste dages begivenheder.

I Sverige kigger man undrende til, mens danske myndigheder lader flygtninge rejse uregistreret ind i Sverige.

Jonas Sjöstedt, formanden for venstrefløjspartiet Vänsterpartiet, sagde torsdag, at Danmark forsøgte at være et Ungarn-light, en kritik han fredag uddybede over for TV 2 News.

- Vi har brug for Danmark, hvis vi skal løse det her. Vi skal hjælpes ad – Danmark, Sverige og alle andre -lande.

- Den danske regering har sendt et budskab om ”kom ikke her, vi ønsker ikke flygtninge.” Vi må samarbejde og løse det her i fællesskab. Det er den eneste måde at behandle flygtningene værdigt på. Så det er en kritik af den danske regering. Samtidig gør mange danskere en flot indsats for mennesker i nød, siger Jonas Sjöstedt.

Italien forstår ikke de danske chokreaktioner

Også i Italien, der har modtaget flere hundrede tusinde bådflygtninge, var situationen i Danmark dagens store emne i medierne hele torsdag igennem, forklarer journalist Eva Ravnbøl.

- Det hele startede med den italienske udenrigsminister sagde, at det havde været overraskende at se Danmarks håndtering af situationen. Han havde ikke forventet at se det fra dansk side, som han betragter som et civiliseret land, og han håbede aldrig, at det ville gentage sig.

Eva Ravnsbøl forklarer, at reaktionen også kommer som svar på den kritik, som Danmark selv tidligere har sendt Italiens vej i flygtningediskussionen.

- De forstår ikke chokreaktionerne, fordi der kommer et par tusinde i løbet af nogle dage. Danmark har netop selv været et af de lande, der har kritiseret Italien og Grækenland for ikke at registrere alle flygtninge. Der kommer omkring 200.000 hvert år, og de har fået skudt i skoene, at det er for dårligt, at de ikke er registrerede, og så kunne Danmark på ganske få døgn se, hvor svært det er at håndtere.

Sverige nægter også at tvangsregistrere

Ifølge Eva Ravnsbøl var der flere ting i den italienske dækning af flygtningetilstrømningen i Danmark, der ikke blev dækket. Det var ikke alle, der forstod, at flygtningene faktisk blev tilbudt asyl, og at Danmark forsøgte at overholde reglerne og forhindre dem i at komme til Sverige.

Sverige anklagede torsdag Danmark for at bryde Dublin-forordningen ved ikke at registrere flygtninge og migranter, men de svenske udlændingemyndigheder slår fredag fast, at landet skal følge samme praksis som Danmark.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke tvinger nogen til at afgive fingeraftryk eller søge asyl i Sverige, siger beredskabsansvarlig Rexhep Hajiziri ved Migrationsverket i Malmø. Det skriver NTB.

Overblik over flytningesituationen i Danmark

Flygtninge og migranter har onsdag nat og torsdag morgen fået frit lejde til at forlade Danmark uden at være blevet registreret i Danmark.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg fortalte på et pressemøde torsdag, at det er politiets egen beslutning, og at man ikke har drøftet det med regeringen.

Ud af de lidt 3.000 personer, der er kommet til Danmark siden søndag morgen, har omkring 668 personer  bedt om asyl i Danmark. 

Statsminister Lars Løkke rasmussen bakke politiet op, siger han til pressen efter at have orienteret partilederne om situationen.