Hundredvis af flygtninge sejler udenom Danmark til Sverige

Et stigende antal flygtninge og migranter er begyndt at tage turen direkte fra Tyskland til Sverige, og dermed undlader de at sætte fødderne på dansk jord, hvor de indtil onsdag risikerede at blive registreret.

Torsdag har de sejlet med færger fra Rostock og Kiel direkte til vores nabo på den anden side af sundet.

Omkring 200 tog en Stena Line-færge fra Kiel til Göteborg. Ifølge tysk politi gik omkring 120 flygtninge om bord med den svenske by Trelleborg som destination, og omkring 200 flere ventes at tage en færge i nat.

Betalte for 50 flygtninge

Ved afgangene herskede der en rolig atmosfære.

- Det er alt sammen foregået rimelig problemløst, siger en talsmand for politiet i Kiel og Rostock til det tyske nyhedsbureau dpa.

I Kiel betalte tyske myndigheder for omkring 50 flygtninge, som ikke havde penge til færgeoverfarten.

Indtil onsdag blev flygtninge og migranter registret i Danmark, hvis de krydsede grænsen, men presset blev for stort for politiet, som måtte opgive ævred.

"Gør hvad vi kan"

Ifølge Ritzaus udsendte er der mere eller mindre tomt i Rødby og Rødbyhavn, hvor et uforholdsmæssigt stort antal flygtninge og migranter de seneste dage er ankommet til.

Stena Line bekræfter tendensen over for DR.

- På vores afgang fra Kiel til Göteborg i aften vil der være 175 flygtninge og migranter med, siger Jesper Waltersson, kommunikationschef hos Stena Line, der står for færgefarten mellem de tyske og svenske byer.

Stena Line er udmærket klar over, at der er tale om en "speciel situation".

- Det er folk, som har været på flugt. Mange har brug for hvile og mad, så vi gør, hvad vi kan gøre om bord for at hjælpe dem, siger Stena Lines kommunikationschef.

Overblik over flytningesituationen i Danmark

Flygtninge og migranter har onsdag nat og torsdag morgen fået frit lejde til at forlade Danmark uden at være blevet registreret i Danmark.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg fortalte på et pressemøde torsdag, at det er politiets egen beslutning, og at man ikke har drøftet det med regeringen.

Ud af de lidt 3.000 personer, der er kommet til Danmark siden søndag morgen, har omkring 668 personer  bedt om asyl i Danmark. 

Statsminister Lars Løkke rasmussen bakke politiet op, siger han til pressen efter at have orienteret partilederne om situationen.