Derfor tager flygtningene ikke bare flyet til Europa - selvom de har råd

Det er dyrt at være flygtning og migrant. Drømmen om Europa har for manges vedkommende kostet dem alt, hvad de ejede. Pengene havner i hænderne på menneskesmuglere, der sørger for at arrangere rejsen til Europa og videre ind i EU.

Alene den livsfarlige sejltur over Middelhavet i primitive både koster omkring 7.500 kr. per person.

- Hvorfor vælger de at rejse over land til Libyen for at komme ombord på disse farlige både? Er det fordi, de ikke har råd til at flyve? Lad os kigge på tallene, lyder det fra den berømte svenske statistikprofessor Hans Rosling.

Sammenlignet med almindelige ferierejser er det en ganske kostbar affære at få en enkeltbillet til Europa, hvis man køber den af en menneskesmugler. Til sammenligning koster en billet med fly fra Etiopien til Stockholm omkring 3.000 kr. Det samme koster en tur fra Libanon til London, og det koster kun 2.500 at flyve fra Egypten til Rom.

- At komme ombord på bådene koster altså 2-3 gange så meget, som det gør at tage et bekvemt fly, fortæller Hans Rosling.

EU-regler bremser flygtninge

Ifølge Rosling er det EU’s asylregler, der forhindrer flygtninge og migranter i at tage de hurtige flyruter ind i Europa.

I 2001 indførte EU et direktiv, der instruerer medlemslandene i, hvordan de skal bekæmpe ulovlig indvandring. Reglerne gør fly- og færgeselskaber ansvarlige for at kontrollere, at passagererne har de fornødne visa til at komme ind i destinationslandene. Hvis de når frem uden visum, skal selskaberne for egen regning transportere passagererne retur.

Det fremgår dog også af reglerne, at dette ikke gælder for flygtninge, der er lever op til flygtningekriterierne beskrevet i Geneve-konventionen.

- De europæiske regeringer flygter fra ansvaret, når de lader det være op til flyselskabernes personale at afgøre, hvem der er flygtning, og hvem der ikke er. I praksis betyder det, at ingen kan gå ombord på et fly uden et visum, siger Hans Rosling.

Ifølge ham er det den primære årsag til, at så mange flygtninge drukner i Middelhavet.

FN siger, at mindst 2.000 syriske flygtninge - der falder ind under kriterierne i Geneve-konventionen - er druknet på rejsen mod Europa siden 2011.

Se videoen med Hans Roslings analyse i toppen af artiklen. Kilde: Gratis video fra www.gapminder.org

Sådan bliver prisen fastsat

Priserne, som flygtninge og immigranter må betale for at forsøge lykken i Europa varierer fra alt mellem et par få tusinde for nogle dele af en rute til 50.000 kroner.

Ifølge Sine Plambech, der er antropolog på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), bliver prisen fastsat udfra risiko, længde, rute, hvilke dokumenter, der eventuelt kræves, og i hvor høj grad, der kan tilbydes sikkerhed, som f.eks.: 

- Typen af båd - Antallet af personer, der kan være om bord på båden - Afhentning, hvis eks. bilen går i stå i Sahara-ørkenen

Samtidig skelner menneskesmuglerne også mellem, om det er en kvindelig eller mandlig flygtning/immigrant. Prisen for kvinder er som regel højere, da mange kvinder ikke har rede penge, men skal låne til rejsen.

Her kan du læse mere om, hvor meget smuglerne tjener.