Udland

Ungarske fanger skal spærre vejen for flygtninge

En nedlagt ungarsk jernbane, der krydser grænsen til Serbien, er blevet tusindvis af flygtninges vej til Europa og håbet om et liv langt fra krig og katastrofer.

Den ungarske premierminister står for en ’stram linje’ over for flygtninge og migranter, og har derfor bygget et hegn langs grænsen til Serbien, som skal forhindre flygtninge i at krydse grænsen. Men ved jernbanesporet er der endnu ikke sat hegn op, og det betyder, at flygtninge fortsat strømmer ind søndag eftermiddag.

Det fortæller TV 2’s udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen, der befinder sig ved jernbanen på grænsen mellem Ungarn og Serbien.

- Vi har stået her i 35 minutter, og der har ikke været et øjeblik, hvor der ikke kom flygtninge, siger hun, mens en gravid kvinde og hendes barn går forbi.

Sættes op af straffefanger

Lørdag meddelte Viktor Orban, at grænsehegnet nu skal styrkes og bygges større, ligesom der skal indsættes soldater vil grænsen. Samtidig har han sammen med det ungarske parlament vedtaget en lov, der skal gøre det strafbart med op til tre år at beskadige og illegalt krydse hegnet.

Ved grænsen er et nyt og højere hegn nu ved at blive sat op ved siden af det pigtråd, der allerede markerer grænsen. Og det gøres af ungarske straffefanger.

- Det lille hegn var ikke nok. Det kan flygtninge hoppe over, hvis de ligger en dyne over eller lignende. Derfor er det større hegn nu ved at blive sat op af ungarske straffefanger, som bliver bevogtet af ungarske fængselsbetjente, siger Ulla Terkelsen.

Ikke flere transportbusser

I løbet af weekenden har den ungarske premierminister nødtvungent samarbejdet med Tyskland og Østrig ved at sætte busser ind, der kørte flygtninge til grænsen ved Østrig.

Det skete efter, de mange flygtninge skabte trafikkaos, da de gik og sov på motorvejene i forsøget på at komme til Østrig og Tyskland, som fredag omkring midnat besluttede at åbne grænserne. Alene i løbet af det sidste døgn er omkring 8.000 flygtninge og migranter ankommet fra Ungarn og Østrig til München i Tyskland, og det forventes at endnu flere vil ankomme i løbet af søndagen.

Transportbusserne er nu standset, og derfor må flygtninge søndag krydse grænsen i tog eller til fods.