Udland

Milliardær tilbyder at købe ø til flygtninge i Middelhavet

En egyptisk milliardær vil på sin helt egen facon hjælpe de mange flygtninge og migranter, som lige nu oversvømmer Europa.

På Twitter skriver Naguib Sawiris, der er administrerende direktør for en mobiloperatør i Mellemøsten og Afrika, at han vil købe en græsk eller italiensk ø, som skal blive et nyt hjem for de tusindvis af mennesker, der er flygtet fra krig.

Øen skal være uafhængig og sørge for jobs til flygtningene, så de kan 'bygge deres eget land'.

Klar til at bruge flere hundrede millioner

Over for nyhedsbureauet AFP indrømmer Naguib Sawiris, at hans plan kan blive forpurret et utal af gange. Eksempelvis kan det blive problematisk at overtale Grækenland eller Italien til at sælge ham en ø, ligesom der også er adskillige juridiske foranstaltninger, der kan spænde ben.

Milliardæren håber dog på, projektet kan lykkes, og han fortæller, at han vil rette henvendelse til både den græske og italienske regering.

Hans vurdering er samtidig, at ø-projektet kan koste mellem 10 og 100 millioner dollars - svarende til mellem 67 og 670 millioner danske kroner. Herudover kommer store omkostninger til infrastruktur, bygning af huse, skoler, hospitaler og lignende.

Skal opkaldes efter duknet treårig

Mere end 300.000 migranter og flygtninge er i år kommet til Europa efter at være flygtet fra krig og fattigdom i særligt Syrien og Afghanistan. 

Langt størstedelen kommer til Europa i både, hvor menneskesmuglere stimler hundredvis af flygtninge fra blandt andet det krigshærgede Syrien sammen på skibe og forlader dem midt på havet.

Senest har historien om den treårige Aylan Kurdi, der blev fundet død i vandkanten, ryddet verdens forsider. Ifølge den tyrkiske kystvagt sejlede to både med 23 mennesker ud fra Bodrum tidligt onsdag morgen i denne uge. De havde kurs mod den græske ferieø Kos, men kort efter afgangen sank bådene i Det Ægæiske Hav. 12 lig er indtil videre fundet - blandt dem også Aylan Kurdis femårige bror Galip og moderen Rihan. Kun faderen Abdullah Kurdi overlevede.

Billederne af den lille dreng har rystet verden, og derfor har Naguib Sawiris besluttet, at øen - hvis den bliver en realitet - skal opkaldes efter den lille dreng.