Udland

To mænd står frem på polsk tv: Vi fandt nazi-guldtog

De to mænd, der har givet skattejægere og eventyrere hede drømme ved at fortælle, at de har fundet et hidtil forsvundet tysk tog fra Anden Verdenskrig under jorden i Polen, stod fredag frem for første gang på polsk TVP 2.

Her fortalte tyske Andreas Richter og polske Piotr Koper, at de altså har ubestridelige beviser på, at toget eksisterer.

- Som finderne af et tog fra Anden Verdenskrig erklærer vi, Andreas Richter og Piotr Koper, at vi har informeret myndighederne om vores fund og har indikeret den nøjagtige lokation, læste Koper op fra et papir.

Kendskabet til togets placering har de to fra vidner og deres egen research, forklarede de.

Det skulle ifølge den polske vicekulturminister være en tidligere tysk soldat fra krigstiden, der på sit dødsleje har fortalt mændene om togets gemmested i en hidtil ukendt tunnel. Det kommenterede Richter og Koper dog ikke.

Ærgrer sig over mediecirkus

De to mænd ønsker en findeløn på 10 procent af togets værdi for at have fundet nazi-skatten. En del af dette ønsker de at bruge på at bygge et museum på det sted, hvor toget befinder sig.

Samtidig ærgrer de sig over, at myndighederne har lækket oplysningerne om, at de havde fundet toget, og derfor skabt et kaos af nysgerrige medier og skattejægere i området.

- Vi har ikke ansvaret for mediecirkusset, siger Koper.

Måske guldskat

Hvis toget faktisk findes, vides det ikke, hvad det indeholder. Men beretningerne om toget, som har floreret siden krigen sluttede, fortæller om en stor skat af guld.

Ifølge The Guardian har lokale myndigheder i været ude i området for at besigtige det sted, hvor toget skulle være gemt. Der er dog endnu ingen tegn på, at man er begyndt at grave efter det.

Legenden om toget

Mod slutningen af Anden Verdenskrig byggede nazisterne enormt mange underjordiske militære installationer for at beskytte dem mod luftangreb fra de Allierede.

Ifølge det lokale sagn forsvandt et tysk militærtog, som var lastet med våben og skatte, i en af de underjordiske tunneller i det sydvestlige Polen.

Det hævdes, at toget forsvandt i nærheden af Ksiaz-slottet i Walbrzych, Polen, som var nazisternes lokale hovedkvarter under Anden Verdenskrig.