Udland

Tantholdt i Budapest: Det her er hjertet af flygtningekrisen i Europa lige nu

Migranter i Ungarns hovedstad Budapest fik mandag lov at gå om bord i tog ud af landet og videre mod det øvrige Europa - især Østrig og Tyskland. Politifolk og nyhedsbureauer har dagen igennem meldt om hundredvis af migranter i kø foran billetkontoret på banegården. 

TV 2's Rasmus Tantholdt beretter fra banegården i Budapest, som han kalder "et øjebliksbillede på flygtningskrisen i Europa lige nu": 

- Situationen er meget kaotisk. Det her er hjertet af flygtningekrisen lige nu, fortæller han og viser rundt på banegården, hvor familier med små børn sover på tæpper eller venter på ubestemt tid i den over 100 meter lange kø mod billetkontoret - og en billet mod Europa. 

Kø ved billetkontoret i Budapest.
Familier sover på gulvet i banegårdshallen.

- Myndighederne forsøger at styre det, men det her er kommet som et chok for dem, for der er så voldsomt mange mennesker lige nu, fortæller Rasmus Tantholdt. 

Tidligere på dagen forlod de første tog med migranter Ungarn. Fire tog med flere hundrede migranter blev standset ved den østrigske grænse. Her kontrollerede politiet id-kort på nogle af passagererne, formentlig for at se, om de allerede havde søgt asyl i Ungarn og derfor skulle blive der og få asylsagen behandlet.

Trængsel ved togene mod Wien og München.

Efter et par timers ophold ved grænsen fik togene lov at køre videre, skriver flere medier, og i nogle tilfælde virkede det som om østrigske myndigheder opgav at håndhæve de europæiske regler om, at asylansøgere skal have deres sag behandlet i det første land, de ankommer til.

De fleste migranter, som TV 2 talte med på banegården i Budapest var syrere med en drøm om en fremtid i Tyskland. 

- Syrerne kalder Merkel (Tysklands forbundskansler Angela Merkel, red.) "Mama Merkel", fortalte en 33-årig engelsklærer fra en syriske grænseby Kobani tidligere til Reuters og forklarede, at det skyldes den tyske forbundskanslers og hendes regerings relativt menneskelige respons på flygtningekrisen.

Afghanske migranter ankommer til banegården i München fra Budapest i Ungarn. Flere tog med hundredvis af migranter og flygtninge er rejst fra Ungarn til Østrig og Tyskland. Foto: Scanpix