Udland

Nu skal FN-soldater sættes ind: 10 steder ødelagt af Islamisk Stat

I klippet herover kan du se skjulte optagelser af den ødelagte triumfbue i Palmyra.

Uerstattelige bygninger og anden kulturel verdensarv skal i fremtiden beskyttes mod angreb fra eksempelvis militante islamister.

Det har Italien foreslået i Unesco, FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur, skriver The Guardian, og ifølge avisen har et stort flertal af medlemslandene i Unescos styrelsesråd nikket ja til forslaget.

Det er FN's fredsbevarende soldater, kendt for de blå hjelme, der ifølge forslaget skal sættes ind for at beskytte verdens uvurderlige arv.

Forslaget kommer efter at ekstreme islamister i både Mali og Mellemøsten de senere år har angrebet flere kulturminder. Især Islamisk Stat har gennem det seneste år ført en kampagne mod de guder der blev tilbedt i Mellemøsten i de forrige årtusinde.

I august blev templet for frugtbarhedsguden Baal i oldtidsbyen Palmyra blevet sprængt i stykker - men også shiamuslimske og kristne helligdomme er blevet ødelagt fordi de religiøse fanatikere hos Islamisk Stat anser enhver form for afvigelse fra deres udlægning af Koranen som gudsbespottelse.

Terroristerne har udgivet en række film og billeder fra ødelæggelserne som propaganda. Vi bringer nogle af deres film og billeder herunder, men vil gerne gøre opmærksom på, at de kan være manipulerede af afsenderne.

Her har vi samlet ti eksempler på ødelæggelser fra Islamisk Stat:

1. Templet i oldtidsbyen Palmyra, Syrien

T2Toolbox embed

Templet for frugtbarhedsguden Baal Shamin i den syriske oldtidsby Palmyra blev i slutningen af august det seneste sted på listen over Islamisk Stats ødelæggelser af kulturskatte.

Baal Shamin-templet blev bygget omkring år 17 e.Kr. Det blev udvidet under den romerske kejser Hadrian i år 13 - det stod i næsten 2000 år ind til det blev sprængt i luften den 23. august 2015.

Palmyra er et af de vigtigste arkæologiske områder i Syrien, og ud over ødelæggelserne mistænkes Islamisk Stat for at stå bag omfattende plyndringer af stedets kulturskatte.

Koort før templets ødelæggelse blev oldtidsbyens 82-årige chefarkæolog, Khaled al-Assaad taget til fange og halshugget - angiveligt fordi han ikke ville samarbejde med ekstremisterne i jagten på kunstgenstande der kunne sælges for på den måde at finansiere Islamisk Stats fortsatte krigsførelse. Han blev betegnet som en af Syriens vigtigste eksperter inden for antikken og på de sidste billeder af ham ses han bundet til en pæl med sit afhuggede hoved mellem benene.

Palmyra er også på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

2. Oldtidsbyen Nimrud, Irak

T2Toolbox embed

Den 5. marts kom det frem, at IS havde smadret oldtidsbyen Nimrud i det nordlige Irak. Medlemmer af IS benyttede hamre og skærebrændere og en bulldozer til at ødelægge det gamle kongetempel i byen, der har modstået over 3.300 års krige og ufred i Mellemøsten.

Terroristerne lagde en video af ødelæggelserne på nettet, og til sidst i videoen viser IS, hvordan de har placeret sprængstof rundt om i templet. På de sidste billeder i videoen ses en kraftig eksplosion, der jævner ruinen med jorden.

Nimrud blev grundlagt i år 1300 f. Kr. ved den hellige flod Tigris i Irak, og den var på UNESCOs verdensarvsliste. FNs generalsekretær Ban Ki-Moon har kaldt ødelæggelserne i Nimrud for "en krigsforbrydelse"

3. Kunstmuseet i Mosul, Irak 

Kunstmuseet i den irakiske by Mosul var Iraks næststørste museum, og det indeholdt en af verdens største samlinger kunstgenstande fra det assyriske rige. Mange af genstandene var fra oldtidsbyen Nineveh der ligger lige uden for Mosul samt oldtidsbyen Hatra der ligger 110 kilometer derfra. 

I februar måned i år offentliggjorde Islamisk Stat billeder der viser, hvordan de islamiske ekstremister smadrer kunstgenstandene på museet. Mange af genstandene var imidlertid kopier, men flere uerstattelige genstande gik tabt.

Byen Nineveh var hovedstad i det assyriske rige - den er cirka 4.000 år gammel, og husede i sin storhedstid over 100.000 mennesker. Flere af oldtidsbyens karakteristiske tyreskulpturer er ødelagt. 

4. Mar Elian-klosteret i Qaryatain, Syrien

T2Toolbox embed

Terroristerne fra Islamisk Stat har lagt billeder på nettet, som de hævder er fra ødelæggelsen af det 1.500 år gamle Mar Elian kloster. Det katolske kloster indeholdt de jordiske rester af den romerske helgen Sankt Elian. Ifølge Islamisk Stat blev helgenen gravet op og fjernet.

Klosteret blev derefter ødelagt med en gummiged. Og på en Twitter-konto der benyttes af Islamisk Stat, er billeder fra kirkegården i Qaryatain, hvor gravstenene ødelægges med mukkerter af de islamiske ekstremister. Gravsteder må nemlig ikke gøres til helligdomme ifølge Islamisk Stat.

Billederne herover er lagt på nettet af ekstremisterne fra Islamisk Stat - og det har ikke været muligt at verificere deres ægthed. Men det bekræftes fra flere sider, at klosterets kirke er ødelagt.

5. Jonas grav i Mosul, Irak

Nær oldtidsbyen Nineveh ved Mosul i Irak lå profeten Jonas grav. Jonas er kendt fra Det Gamle Testamente i Bibelen fra fortællingen om Jonas i hvalens bug. Desuden optræder han også i Koranen under navnet Younis. 

Over graven, der kan dateres tilbage til det 8. århundrede før Kristus stod der en shiamuslimsk moské - den blev sprængt i luften af Islamisk Stat i juli 2014.

6. Oldtidsbyen Dura-Euporos, Syrien

T2Toolbox embed

Dura-Europos ligger på Eurfratflodens vestlige bred. Den blev grundlagt i det tredje århundrede før Kristus og indeholder bygninger fra mange de forskellige kulturer der har haft magten i området gennem tiderne.

Byen kaldes ofte "Ørkenens Pompeii" fordi de fleste bygninger er så velbevarede. 

Gennem de senere år er byen blevet udsat for omfattende plyndringer og udgravninger i jagten på kulturskatte der kan sælges videre på det sorte marked, som Islamisk Stat tjener penge på.

På billedet herover kan du se hvor omfattende udgravningerne i byen er. De røde cirkler på billedet markerer køretøjer inde i oldtidsbyen, hvor der normalt ikke kører biler. 

7. Bronzealderbyen Mari, Syrien

T2Toolbox embed

Den 5000 år gamle by Mari ligger nær Syriens grænse til Irak. En stor del af området var ikke udgravet, men medlemmer af Islamisk Stat har gennem de senere år foretaget over 1.200 udgravninger i jagten på antikke kunstgenstande der kan videresælges for at finansiere terroristernes aktiviteter.

På billedet herover kan man se, hvordan et område i byen er gennemhullet af små udgravninger.

Der er foretaget arkæologiske udgravninger i byen siden 1930'erne, og her er fundet mange billeder og lertavler, som beskriver hvordan områdets befolkning dengang havde et avanceret retssystem, økonomi og diplomati.

8. Raqqa, Syrien

T2Toolbox embed

Den syriske by Raqqa har været besat af Islamisk Stat i flere år. Byen har været hovedstad for et islamisk rige i det ottende århundrede. En af byens helligdomme - for de shiamuslimske helte Uwais al-Qurani og Ammar Ibn Yasser - er blevet ødelagt af Islamisk Stat. Billederne af ødelæggelserne kan ses herover.

Bygningen der er blevet ødelagt er af nyere dato, men den er opført over de to heltes grave fra år 657.

Ifølge Islamisk Stats udlægning af koranen er det forbudt at opføre helligdomme over grave - derfor blev moskéen i forbindelse med helligdommen ødelagt.

Ud over den ødelagte moske er Raqqa historiske gamle bydel voldsomt skadet på grund af krigen i Syrien.

9. Bøgerne fra biblioteket i Mosul, Irak

Terroristerne i Islamisk Stat har ikke kun ødelagt ruiner - bøger har også været mål for deres religiøse fanatisme. I februar måned 2015 plyndrede de centralbiblioteket i den irakiske by Mosul og brændte tusindvis af bøger. 

Nogle af bøgerne var ifølge irakiske kilder 800 år gamle, og flere af bøgerne var på UNESCOs liste over sjældne udgivelser. 

10. Oldtidsbyen Hatra, Irak

Den over 2.000 år gamle by Hatra i Irak blev delvist ødelagt af Islamisk Stat i marts. Billeder fra ødelæggelserne viser, hvordan terroristerne hugger skulpturer i stykker i byen, og hvordan de affyrer skud inde i et af templerne. 

Der er også billeder af, at der bliver hugget i murene, og ifølge irakiske medier er der anvendt bulldozere inde i ruinerne, men ingen dokumentation for, hvor omfattende ødelæggelserne reelt er.

Hatra er på UNESCOs verdensarvsliste, og var et vigtigt regionalt centrum under Alexander den Store 360 år før vores tidsregning.