Elitesoldater stopper muligt terrorangreb i fransk tog

To civilklædte amerikanske elitesoldater, der fredag aften tilfældigt var ombord på et højhastighedstog mellem Amsterdam og Paris, har muligvis forhin

To civilklædte amerikanske elitesoldater, der fredag aften tilfældigt var ombord på et højhastighedstog mellem Amsterdam og Paris, har muligvis forhindret et større blodbad.

Marinesoldaterne overmandede en 26-årig mand af marokkansk oprindelse, efter de havde hørt ham lade det, der lød som et kraftigt automatvåben på togets toilet, skriver internationale medier.

Soldaterne konfronterede manden, da han kom ud fra toilettet, og det var ifølge AFP her, at skyderiet, som sårede tre personer, fandt sted, inden manden blev overmandet.

De to amerikanske elitesoldater(tv) og en britisk mand overmandede sammen den 26-årige gerningsmand.
De to amerikanske elitesoldater(tv) og en britisk mand overmandede sammen den 26-årige gerningsmand. Foto: Scanpix

Mandens motiv for at have automatvåben - heriblandt en AK-47 Kalashnikov - og store mængder ammunition med sig, er endnu ikke kendt, men det er fransk politis antiterrorenhed, der står for afhøringen af manden.

Han er ifølge flere medier, heriblandt CNN, kendt for at have radikale, islamistiske synspunkter, og han har tidligere været på efterretningstjenesternes radar.

Fransk indenrigsminister: Angreb minder om terrorisme
Frankrigs indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, er forsigtig med at kalde angrebet for terrorisme.

- Som altid, når der sker noget, der minder om terrorisme, er vi nødt til at finde ud af præcis, hvad der er sket, siger han på en pressekonference i Arras nær grænsen til Frankrig.

Det var her, toget gjorde nødstop, og manden blev anholdt.

Fransk skuespiller blandt de sårede
Bernard Cazeneuve roser de amerikanske soldater.

- Uden deres mod kunne vi have stået med en forfærdelig tragedie, siger han.

De sårede i angrebet er en franskmand, en brite samt en af de amerikanske elitesoldater, skriver AP. 

Ifølge avisen La Voix du Nord er den sårede franskmand skuespilleren Jean-Hugues Anglade, der blandt andet er kendt for at have spillet en af hovedrollerne i filmen "Betty Blue" fra 1986 og fra "Nikita" fra 1990.

Bevæbnet med automatvåben og barberblade
Ifølge en talsmand for de franske jernbaner var gerningsmanden, der steg på toget i Bruxelles, bevæbnet med automatvåben, adskillige magasiner og barberblade.

Der var flere end 550 passagerer med det transnationale højhastighedstog.

Frankrig har været i højeste beredskab, siden militante islamister dræbte 17 personer i og omkring Paris i januar i forbindelse med angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo.