TV: Her forsøger migranter at hoppe på dansk lastvogn

Se mere i Nyhederne kl 19 og på TV 2 News kl. 21.

England og Frankrig har torsdag indgået en officiel samarbejdsaftale om håndteringen af flygtninge-problemer i Calais.

Indenrigsministrene fra de to lande har underskrevet en aftale om at forsøge at forhindre flygtninge og migranter i at nå over til England.

TV 2 har været i Calais, hvor journalist Peter Vesterlund har fulgt den danske lastbilchauffør Leif Hansen. Mens hans lastbil holder på en rasteplads, forsøger en flok migranter at finde vej ind i traileren på den danske chaufførs lastbil.

- Der lå omkring 1000 mennesker ude på motorvejen, da vi holdt derude. De vil bare med op at køre, fortæller Leif Hansen.

Det er blandt andet disse desperate forsøg på at nå til England, som den nye aftale skal sætte en stopper for.

Planen indeholder derfor også en række nye sikkerhedstiltag i området omkring Calais.

Vil gå efter bagmændene

Derudover vil landene i fællesskab gå efter de bagmænd, der sender migranterne illegalt fra Frankrig til de engelske kyster.  

Aftalen er underskrevet af den britiske indenrigsminister, Theresa May, og hendes franske kollega, Bernard Cazeneuve.

Den medfører også, at britiske politifolk skal hjælpe til i Calais med at smadre menneskesmuglernes netværk og reducere de mange forsøg, som migranter og flygtninge gør på at slippe gennem tunnelen til England ved nattetide.

Adskillige er inden for de seneste måneder døde under forsøget på at snige sig over.

Flere tusinde flygtningen og immigranter fra Mellemøsten og Afrika er stuvet sammen i slumlignende teltlejre i Calais, hvor de håber på at slippe over til England.

Calais-aftalen vil betyde, at der indsættes flere franske politienheder, at flere godsvogne gennemsøges, at sikkerheden ved indgangen til togtunnelen fra Calais mod Dover skærpes, at der opstilles flere pigtrådshegn, overvågningskameraer og infrarøde alarmsystemer.

Storbritannien vil ifølge aftalen også afsætte over 100 millioner kroner til hurtigere behandling af asylansøgninger og til at øge den humanitære hjælp i Calais.

T2Toolbox embed

Se mere i Nyhederne kl 19 og på TV 2 News kl. 21.

Flygtninge i Calais

10 migranter har siden 1. juni mistet livet i forsøget på at nå til England. De er blevet kørt ned på motorvejen, døde af elektriske stød fra togene eller druknet.

Ifølge de seneste franske opgørelser holder omkring 3000 migranter fra Sudan, Eritrea, Etiopien, Syrien, Pakistan og Afghanistan lige nu til i byens flygtningelejr, der har fået navnet ”The New Jungle”. 

Britiske myndigheder snakker om op til 5000 immigranter, der befinder sig ved grænsen.

Det forlyder, at op mod 30.000 er blevet opdaget i forsøget på at snige sig over grænsen indtil videre i 2015.

Her kommer flygtninge og migranterne fra

Ifølge en rapport fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er de mange flygtninges og migranters krydsning over Middelhavet primært en flygtningekrise, da de enten er på flugt fra krig, konflikt eller forfølgelse.

Herunder kan se top tre over de steder, hvor børn, kvinder og mænd kommer fra, når de krydser Middelhavet for at komme til Italien eller Grækenland.

  1. De fleste flygtninge og migranter kommer fra Syrien. I alt kommer en tredjedel derfra.
  2. På andenpladsen ligger Afghanistan.
  3. Eritrea er det tredje hyppigste land, hvor flygtningene og migranterne kommer fra.

Kilde: FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).