Korea-konflikt: "De er eksperter i at balancere på kanten af krig"

Nordkorea og Sydkorea affyrede i dag granater frem og tilbage over grænsen mellem de to lande.

Men de to lande er næppe på vej mod en større konflikt, vurderer den danske Korea-ekspert Geir Helgesen:

- Begge parter er eksperter i at balancere på randen af krig. Så hvis ikke der sker noget helt uventet – som for eksempel en menneskelig fejl - vil man finde et kompromis.

Sydkorea har reageret promte

Han betegner dog den seneste krise som usædvanlig, fordi Sydkorea denne gang har valgt at besvare ilden i fra den nordkoreanske side af grænsen øjeblikkeligt og massivt.

- Den sydkoreanske reaktion skyldes givetvis, at den sydkoreanske regering tidligere har fået massiv intern kritik for IKKE at reagere på nordkoreanske skyderier.  Den sydkoreanske præsident lovede for et par år siden,  at det ikke ville ske igen. Næste gang ville man svare igen. Så Sydkorea har blot gjort hvad de sagde dengang, siger han.

Dagens skyderi er kulminationen på ugers optrapning langs den stærkt militariserede grænse mellem de to lande.

Tidligere i denne måned blev to sydkoreanske soldater såret af en landmine i den demilitariserede zone omkring grænsen, og Sydkorea beskyldte Nordkorea for at have placeret minen.

Derefter begyndte Sydkorea at sende anti-nordkoreansk propaganda fra store højtalere langs grænsen. En politik, som begge lande også tidligere har benyttet sig af. Det var en af disse højtalere, som Nordkorea i dag skød efter, hvilket igen udløste den sydkoreanske beskydning med artillerigranater mod Nordkorea.

Kun mundhuggeri tilbage

Geir Helgesen betragter dog ikke beskydningen af højtaleren som andet end en undskyldning:

- Det er jo ikke noget nyt med propaganda over grænsen frem og tilbage. Nordkorea forsøger også at sende propaganda ind over grænsen til Sydkorea. Men at forklare denne krise med vrede over en – eller flere – højtalere langs grænsen, der er helt ubefolket er en slags undskyldning. Der er jo ingen, der hører denne propaganda.

- Det er en konsekvens af, at de sædvanlige kanaler for dialog mellem de to lande er helt frosset ned. Der er kun gensidigt mundhuggeri tilbage, og så kan sådan noget som det her ske, siger han.

Den seneste reaktion fra Nordkorea er to – indbyrdes forskellige – breve, der er sendt til den sydkoreanske regering. Det ene brev giver Sydkorea 48 timer til at fjerne propaganda-højtalerne. Ellers vil Nordkorea reagere militært.

Det andet brev slår en mere forhandlingsvenlig tone an: Selv om Nordkorea betragter radiopropagandaen for ”en krigserklæring”, så er man villig til at finde en løsning.

- Man vil sandsynligvis finde et kompromis, hvor begge parter undgår at tabe ansigt. Det kunne være, at Sydkorea fjerner højtalerne, mens Nordkorea så til gengæld fjerner nogle andre installationer fra grænsen, vurderer Geir Helgesen, der er leder af Nordisk Institut for Asien-studier ved Københavns Universitet.