Kæmper videre et år efter deres søn blev halshugget

Det er præcist et år og en dag siden den første civile amerikaner blev henrettet på bestialsk vis af den islamistiske terrororganisation IS i Syrien.

Det er præcist et år og en dag siden den første civile amerikaner blev henrettet på bestialsk vis af den islamistiske terrororganisation IS i Syrien.

Og for forældrene til den 40-årige James Foley er det forløbne år gået med at presse den amerikanske regering for at ændre procedurerne for håndteringen af gidseltagninger i Mellemøsen, så gidsler fremover har en chance for at slippe levende ud af kløerne på gidseltagerne.

Det skriver AFP.

Familier risikerer retsforfølgelse
James Foleys familie brugte for et år siden den store medieopmærksomhed omkring hans og flere andre amerikaneres grusomme død som springbræt til at gå sammen med pressefrihedsorganisationer i en kampagne mod USA’s dogmatiske og konsekvente linje over for gidseltagere. En linje, der betyder, at man under ingen omstændigheder forhandler eller kommunikerer med terrororganisationer.

Samme politik har man i Storbritannien, hvor nødhjælpsarbejdere som David Haines og Alan Henning har lidt samme skæbne som James Foleys, mens andre EU-lande som Spanien og Frankrig har fået udleveret gidsler, der sad sammen med Foley – angiveligt efter store løsesummer er blevet udbetalt til Islamisk Stat.

Velvillig præsident
Og familien har allerede opnået fremskridt i kampen for at give amerikanske gidsler og pårørende en bedre chance i fremtiden.

Præsident Barack Obama svarede eksempelvis i juni måned på en kritik, der blev fremført af familien Foley. Familien kritiserede blandt andet det forhold, at pårørende til gidsler kan blive retsforfulgt af den amerikanske regering, hvis de forhandler eller kommunikerer med gidseltagere på egen hånd.

Ud over et løfte om ikke retsforfølge familierne har præsidenten etableret en såkaldt ’fusionscelle’, som familier kan kontakte deres pårørende igennem, mens de er i gidseltagernes varetægt - alt sammen i samarbejde med specialister fra forskellige efterretningstjenester.

- Vi er håbefulde
I øjeblikket sidder 30 amerikanere i kløerne på gidseltagere i Mellemøsten, men James Foleys mor, Diane, er fortrøstningsfuld på deres vegne.

- Vi er håbefulde, men vi har stadig ikke fået nogen amerikanere hjem. Vi har gennemført en grundig undersøgelse af gidslernes familier, men succesen af vores bestræbelser kommer til at afhænge af, hvor mange amerikanere, der vender hjem, siger hun ifølge AFP.

Over artiklen kan du se et indslag, som TV 2 har bragt med Daniel Rye Ottosen, der sad som Islamisk Stats gidsel i Syrien sammen med James Foley. Han forklarer blandt andet, hvordan han reagerede, da hans ven blev henrettet af sine gidseltagere.

Gidsler dræbt af Islamisk Stat

19. august 2014:  Video af drabet på den amerikanske journalist James Foley offentliggøres. Foley blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

2. september 2014: Den amerikanske journalist Steven Sotloffs henrettelsesvideo offentliggøres. Scotloff blev bortført i Aleppo i Syrien i 2013.

13. september 2014: En video viser David Haines' henrettelse. Britiske Haines blev bortført i Syrien i 2013.

3. oktober 2014: IS offentliggør en video med drabet på briten Alan Henning. Alan Henning blev bortført den 27. december 2013.

16. november 2014: En video med drabet på Peter Kassig, en tidligere amerikansk soldat, rammer internettet. Kassig forsvandt i Syrien 1. oktober 2013, hvor han var nødhjælpsarbejder. 

24. januar 2015: IS offentliggør en video, hvor det japanske gidsel Kenji Goto. Han holder et billede med et andet japansk gidsel, Haruna Yukawa, hvis hoved er afhugget. På videoen siger Kenji Goto, at IS kræver en irakisk kvindes løsladelse i Jordan.

31. januar 2015: En video viser, at en mand iført hætte skærer halsen over på japaneren Kenji Goto.

3. februar 2015:   Den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh meldes dræbt af Islamisk Stat. En video viser angiveligt henrettelsen, hvor han bliver brændt levende. Piloten blev taget til fange i december 2014, da hans F-16-fly styrtede ned ved Eufrat-floden i det nordlige Syrien. Ifølge den jordanske regering blev Muath al-Kasaesbeh dog dræbt allerede 3. januar.