Udland

Han stiftede partiet - nu har datteren smidt ham ud

I dag har ledelsen i det franske parti Front National afgjort, at partistifteren Jean-Marie Le Pen skal smides ud af partiet. Partiets eksekutivkomité kaldte torsdag den 87-årige Jean-Marie Le Pen til møde.

Det er ikke hvem som helst, der står i front, det er nemlig hans egen datter, der siden 2011 har ledet partiet, der fører kniven. Forholdet mellem far og datter er gradvist forværret de sidste fire år. Siden hun kom til magten, har hun gradvist arbejdet på, at trække partiet ind mod midten og dæmpe de mere radikale udtalelser. Partiet er stadig imod fransk medlemskab af EU og meget kritisk over for indvandring. Men tonen under Marine Le Pen er blevet mildere end før.

Racistiske udtalelser

Den ældre Le Pen har holdt fast i den stil og tone, der har gjort ham kendt også uden for Frankrig. Senest i april måned udtalte han, at “Gaskamrene var en detalje i Anden Verdenskrig.” En udtalelse han kom med ikke lang tid efter angrebet på det satiriske ugeblad Charlie Hebdo og mordet på jøder i et jødisk supermarked. 

Og noget han allerede sagde i 1987 og som han nu understregede, at han stadig står ved. Det var udtalelsen, der fik bægeret til at flyde over. Først blev Jean-Marie Le Pen nægtet opstilling for partiet til regionalvalget og senere blev hans medlemskab suspenderet.

Gik til domstolene

I marts suspenderede Marine Le Pen sin far fra partiet og i sidste måned forsøgte hun, at fratage ham titlen som æresmedlem. En afstemning i partiet viste, at 94 procent var klar til at fjerne ærespræsident-titlen fra vedtægterne.

Det fik Jean-Marie Le Pen til at tage affære. Han gik til domstolene, der slog fast, at partiets vedtægter ikke var overholdt og derfor fik far Le Pen medhold.

Det fik Marine Le Pen til at indkalde til mødet i dag. På mødet skulle Jean-Marie Le Pen forklare sine udtalelser fra april måned. Marine Le Pen og hendes stedfortræder, Florian Philippot, havde på forhånd sagt, at de vil holde sig væk fra mødet i dag for til at sikre en total upartiskhed.

Se her, hvad Jean-Marie Le Pen tidligere har sagt

- I april i år sagde han: “Gaskamrene var en detalje i Anden Verdenskrig.” Noget han allerede slog fast tilbage i 1987 og stadig står ved.

- Samme måned sagde han også: "Marine Le Pen ønsker mig måske død, det er muligt, men hun skal ikke regne med mit samarbejde."

- I 2014 sagde sagde Jean-Marie Le Pen : ”Immigration? Det kan hr. Ebola løse på tre måneder.”

- I 1979 sagde Jean-Marie Le Pen om lighed mellem mænd og kvinder: ”Der skal være en autoritet, og vi mener, at den mest kvalificerede autoritet i en husstand er mandens.”

- I februar 1984 udtalte han: "Homoseksualitet er ikke en forbrydelse, men det er en biologisk og social anomali."

- I september 1987 sagde Jean-Marie Le Pen: ”Hiroshima er en detalje i luftkrigens historie.”

- Om raceulighed sagde Le Pen i 1996: ”Ja, jeg tror på racemæssig ulighed. Ved OL, er der en klar ulighed mellem den sorte race og den hvide race, det er en kendsgerning. Jeg konstaterer, at racerne er ulige."

Fakta om Marine Le Pen

Marine Le Pen er en fransk politiker, der har været leder af højrefløjspartiet Front National siden 2011.

Hun var kandidat til præsidentvalget i 2012.