Udland

Trumps krav: Mexico skal betale en grænsemur

Hvis Mexicos regering nægter at betale, må visumafgifter forøges for sæsonarbejdere, siger Donald Trump.

Den republikanske præsidentkandidat og mangemilliardær Donald Trump kræver, at Mexico betaler for en mur, som han ønsker opført langs de to landes fælles grænse for at holde indvandrere ude af USA.

Trump har gjort illegal indvandring til et af hovedpunkterne i sin valgkamp og i et interview med tv-kanalen NBC siger han, at han vil smide alle ulovlige indvandrere ud af landet, hvis han bliver præsident.

Det indebærer også, at han vil ophæve et direktiv fra præsident Barack Obama, som beskytter fem millioner immigranter mod at blive deporteret.

Direktivet er reelt en immigrationsreform uden om Kongressen, og den har til formål at gøre livet lettere for millioner af illegale indvandrere i USA.

60 procent er samlet i 6 stater

Det anslås, at der i USA lever 11,3 millioner illegale indvandrere.De fleste kommer fra Mexico og Mellemamerika, og 60 procent af dem bor i seks delstater - Californien, Florida, Illinois, New Jersey, New York og Texas. Halvdelen af dem har boet i USA i 13 år eller mere.

Trump siger, at han vil hæve afgifter for visum for latinamerikanske sæsonarbejdere, erhvervsfolk og diplomater for at finansiere muren, hvis Mexicos regering nægter at betale.

Samtidig siger Trump, at han vil konfiskere de penge, som illegale indvandrere sender hjem til deres familier fra USA.

Han vil også afskaffe retten til amerikansk statsborgerskab, som alle, der bliver født i USA, har.

Desuden vil Trump suspendere Green Card-systemet og tvinge arbejdsgivere til at ansætte arbejdsløse amerikanere i stedet for at hente arbejdskraft fra udlandet.

Trump: Mexico sender narkosmuglere

Trump indledte sin valgkamp i juni med at beskylde mexicanske indvandrere i USA for at være kriminelle og anklage Mexico for at sende dets narkosmuglere og voldtægtsmænd til USA.

Hans udspil vakte voldsom harme blandt latinoer og dyb bekymring i det republikanske parti, da partiet er nødt til at trække stemmer fra latinoer, hvis det skal vinde valget.

Trump er selv søn og barnebarn af indvandrere.

Trump har i den seneste tid ligget øverst i meningsmålingerne blandt de republikanske præsidentkandidater.

Donald Trump

  • Donald Trump er 69 år.
  • Han har gjort karriere som ejendomsinvestor – blandt andet kendt for Trump Tower.
  • I en årrække har han haft sit eget tv-program ”The Aprrentice” – eller på dansk ”Lærlingen.” 
  • Et andet tv-job mistede han som følge af kontroversielle udtalelser om mexicanske indvandrere.
  • Han annocerede den 16. juni i år, at han stiller op som kandidat til det amerikanske præsidentvalg i 2016.