Udland

Her er smutvejen til Europa: Nu sejler migranterne ud fra ferieparadis

Situationen når migranterne skal sejle væk fra den tyrkiske kyst, er ofte meget kaotisk

Længere nede i artiklen kan du se desperate migranter, der kæmper om at komme ombord på en gummibåd, der sejler til den græske ø Kos

Tusindevis af europæere rejser hvert år til Tyrkiets charmerende vestkyst ved Bodrum-halvøen, men nu bliver strandene brugt til andet end at svømme og solbade.

Den seneste tid er flygtninge og migranter således strømmet til ferieparadiset, der ligger bare fire kilometer fra den græske ø Kos. Det her er den korteste vej til Europa.

Flygtninge og migranter bruger de kridhvide tyrkiske strande til at stævne ud i små gummibåde, der skal føre dem over Det Ægæiske Hav til Europa, hvor de håber på et bedre liv. Migranterne er blevet en del af turisternes dasende strandliv.

– Det gør en meget trist, når man som feriegæst ser lidende mennesker, der har svært ved at klare dagen og vejen. Det spolerer ikke ferien, men det gør én forstemt, når man er her for at more sig og nyde ferielivet, siger turisten Salvatore Aiello, der kommer fra Italien.

Det amerikanske nyhedsbureau AP har i nogle døgn opholdt sig i området, hvor de har dokumenteret flygtningenes forsøg på at komme til Europa.

Når mørket lukker sig om strandene ved Bodrum, dukker små grupper af flygtninge frem bærende på gummibåde. Det er især mennesker fra Syrien, men også fra Afghanistan, Iran og Afrika, der forsøger sig i de små både med en lille motor og padler, og håber at nå frem til de græske øer. 

En legeplads i Bodrum bliver brugt af migranterne som en interimistisk lejr. Der er omkring 35 grader varmt. Og mange ligger på beskidte madrasser og gamle papkasser rundt omkring på legepladsen.

Her venter de på, at smuglere skal samle dem op i små varevogne og køre dem ud til afsidesliggende strande, hvor de i nogenlunde sikkerhed for den tyrkiske kystvagt, kan sejle ud mod Europa.

Mohammed Ali er jurist, 36 år gammel og fra Syrien. Han venter med sin kone og sine to sønner på  det der bliver familiens andet forsøg på at komme til Europa.

Første gang gik det galt fortæller han. Smuglerne havde lovet en båd med otte personer, men i stedet havde de proppet 16 mennesker i den lille gummibåd. Og så turde Mohammed Ali og hans familie ikke tage med.

- Den var ved at synke. Jeg var bange for at drukne, og jeg besluttede at opgive, siger Mohammed Ali, til AP.

Ikke langt fra legepladsen har en turist-kiosk fået nye varer på hylderne. Normalt sælger de drikkevarer, cigaretter, plasticsandaler og andre fornødenheder. Men efter at migranterne er begyndt at strømme til, sælger de også røde og orange redningsveste.

- Det er den nye virkelighed, siger ejeren, der ikke ønsker sit navn frem.

Smuglerne på de tyrkiske strande ønsker ikke at tale med nyhedsbureauet AP, men en embedsmand, der arbejder for den tyrkiske regering – og ønsker at være anonym – forklarer, at smuglerne er begyndt at bruge ruten fra stranden ved Bodrum til den græske ø Kos, indenfor det seneste år.

Først og fremmest fordi det er lettere og mere sikkert. Langt mere sikkert end den rute mange flygtninge og migranter ellers vælger at bruge over Middelhavet fra Libyen til Italien.

- Det Ægæiske Hav er meget nemmere. Alt hvad de behøver, er en gummibåd. Og i løbet af en halv time er de på en ø, lyder det fra den anonyme tyrkiske embedsmand.

Ifølge de tyrkiske myndigheder har de øget patruljeringen i havet ud for Kos med 50 procent det seneste år. Men det ser ikke ud til at stoppe menneskestrømmen mod de græske øer.

I juli måned ankom omkring 7000 migranter til Kos fra Tyrkiet. Det er dobbelt så mange som i juni.

Bådflygtninge strømmer til feriestrand

Bådflygtningene strømmer i større og større antal til den græske ferieø Lesbos. I januar blev 737 registreret på øen. og siden er der kun kommet flere fra måned til måned.

I maj var antallet oppe på 7.200.

Alene i løbet af en enkelt dag samlede kystvagten 670 mennesker op i havet ud for de græske øer. En af de små både havde 263 mennesker ombord.

Grækenland har siden nytår modtaget over 88.000 flygtninge. 

Størstedelen af flygtningene kommer fra Syrien, Afghanistan og Irak. En mindre del af flygtningene kommer fra lande som Bangladesh, Yemen, Eritrea og Sudan.

Kilde: FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Associated Press (AP) 

Den korteste vej til Europa - Fakta

I juli måned ankom der omkring 7000 flygtninge og migranter fra Tyrkiet til den græske ø Kos - det er dobbelt så mange som i juni

Flere end 33.000 migranter er blevet fanget på Det Ægæiske Hav undervejs til Grækenlands øer oplyser de tyrkiske myndigheder.

I alt har de græske myndigheder registreret 134.988 migranter og flygtninge ankommet fra Tyrkiet i år.