Kaos på Kos: Flygtninge og immigranter i voldsomt sammenstød

Vi advarer mod voldsomme billeder i videoen ovenfor.

Lørdag kom det igen til voldsomme sammenstød på den græske ø Kos, hvor flere end tusinde flygtninge og immigranter venter på at blive registreret og få de papirer, som er nødvendige for, at de kan forlade øen.

I modsætning til tirsdagens kaos var frustrationerne og vreden denne gang ikke rettet mod det græske politi, men mod folk af andre nationaliteter, flygtninge og immigranterne imellem, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Omkring 50 immigranter fra Afghanistan, Pakistan og Iran kom i kamp med en gruppe syrere - men også internt - foran øens politihovedkvarter. Her så politiet passivt til, mens kampe brød ud, og sten samt flasker fløj om ørerne på de involverede.

Syrerne har i kraft af, at de bliver anset som krigsflygtninge, førsteret til at komme ombord på færgen Eleftherios Venizelos, som ligger til kaj et par hundrede meter derfra. De syriske flygtninge skal indkvarteres midlertidig på den store færge, men indtil videre står den stadig tom.

Der blev heller ikke lavet nye registreringer af flygtninge lørdag, da det er religiøs festdag i Grækenland, og politistationen var derfor lukket – hvilket blot fik situationen til at virke endnu mere håbløs for de mange flygtninge og immigranter.

- Vi er blevet ignoreret i dag, og vi blev også ignoreret i går. Hvorfor bliver vi ignoreret? De behandler os ikke som mennesker, siger pakistanske Mohammed Ali til Reuters.

Han fortæller desuden, at der hverken er elektricitet, vand eller mad i lejrene, hvor de efterhånden desperate mennesker bor.

- Så vi vil bare have vores papirer, og så forlader vi øen, siger Mohammed Ali.

Det kan dog have lange udsigter, da ventetiden ifølge nogle af de nyankomne er mere end 10 dage.

Mandag oplyste de græske myndigheder at 156.726 mennesker er blevet anholdt for at trænge illegalt ind i Grækenland fra januar til juli. Sidste år på samme tidspunkt var tallet 32.070.

Her kommer flygtninge og migranterne fra

Ifølge en rapport fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er de mange flygtninges og migranters krydsning over Middelhavet primært en flygtningekrise, da de enten er på flugt fra krig, konflikt eller forfølgelse.

Herunder kan se top tre over de steder, hvor børn, kvinder og mænd kommer fra, når de krydser Middelhavet for at komme til Italien eller Grækenland.

  1. De fleste flygtninge og migranter kommer fra Syrien. I alt kommer en tredjedel derfra.
  2. På andenpladsen ligger Afghanistan.
  3. Eritrea er det tredje hyppigste land, hvor flygtningene og migranterne kommer fra.

Kilde: FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Så mange er døde på flugt

I april 2015 var et rekordhøjt antal flygtning og migranter enten druknet eller meldt savnet. Herunder kan du se statistikken ser ud for det første halve år i 2014 og 2015.

  • Januar-marts 2015: 479 flygtninge og migranter er enten druknet eller meldt savnet. I 2014 var antallet i samme periode 15.
  • April 2015: På bare én måned var 1.308 enten druknet eller meldt savnet. I 2014 var antallet 42 i april.
  • Maj 2015: Antallet er faldet til 68. Det svarer til en tredjedel af det antal, som var druknet eller meldtsavnet i 2014
  • Juni 2015: Antallet af savnede eller druknede er 12. I 2014 i samme periode var antallet 305

Kilde: FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR)