Udland

Her kæmper de for at redde skildpaddens liv - havde affald i næseboret

En flok havbiologer har vakt opsigt med en video, hvor de trækker et plastiksugerør ud af næseboret på en havskildpadde i havet ud for Costa Rica.

Otte lange minutter tager det dem at fjerne sugerøret på den lidende og efterhånden blodige skildpadde – se en nedklippet version af videoen øverst (Advarsel: Voldsomme billeder).

Budskabet med videoen er klar: Stop med at smide plastikaffald ud i naturen – det har konsekvenser.

- Denne video viser, hvorfor plastikaffald er skadeligt for dyrelivet i havet, udtaler Christine Figgener, der filmede den besværlige kamp for at fjerne det 10-12 centimeter lange sugerør, ifølge The Telegraph.

Skildpadden tilhører suppeskildpadde-arten, der er en af de mest efterstræbte skildpaddearter på grund af sit velsmagende kød - og udryddelsestruet.

Får kritik for at fjerne sugerøret

Havbiologerne er - efter videoen blev lagt på nettet - blevet kritiseret for at være ”onde og udsætte skildpadden for mere ubehag og smerte, end hvis de havde ladet sugerøret sidde”, skriver The Telegraph.

Andre mener dog, at suppeskildpadden ikke ville have overlevet meget længere, hvis Christine Figgener og hendes kolleger ikke var kommet den hjælp.

Responsen på videoen har da også overvejende været positiv, fortæller Figgener.

Starter indsamling

Mange har efter at have set videoen spurgt Christine Figgener, om de på nogen måde kan støtte hende i arbejdet med havskildpadderne, som hun udfører i kraft af sin ph.d.-stilling på Texas A&M-universitet i USA.

Det inspirerede hende til at starte en indsamling på donationssitet GoFundMe sammen med Nathan Robinson fra IPFW-universitet i Indiana, som hun samarbejder med om projektet i det caribiske område.

- Nathan Robinson og jeg har lanceret en online-kampagne for aktivt at søge efter finansiering til at forsætte vores forskning og afsløre havskildpadderne hemmeligheder og beskytte dem og deres levesteder, skriver Christine Figgener på sin Facebook-profil fredag, hvor indsamlingen blev søsat.

De næste tre år rejser havbiologen rundt til forskellige steder i verden for at undersøge vigtige paringsritualer og -områder for havskildpadderne, skriver hun på GoFundMe og tilføjer:

- Dine donationer vil hjælpe mig med at betale for min forskning og gebyrer, og de vil sørge for det nødvendige udstyr til undersøgelsen.

Se skildpadden få fjernet sugerøret i videoen øverst i artiklen.

Og hør i videoen herunder mere om de kæmpe 'øer' af plastikaffald, som ligger forskellige steder i verdenshavene - det største område ligger midt i det Nordlige Stillehav, hvor plastikøen er på størrelse med Texas, 15 gange større end Danmark.

Ifølge miljøbiolog Henrik Beha Pedersen kan plastikaffaldet skabe store problemer. Udover at de store mængder plastik er hårdt mod dyrelivet, så skal man ifølge Henrik Beha Pedersen også overveje, hvordan plastikøerne kan være usundt for os mennesker.

Læs mere her eller se videoen ovenfor.

Og læs denne artikel, hvis du vil vide, hvad du som forbruger kan gøre, hvis du ikke vil bidrage til affaldsøerne.

Suppeskildpadden

  • Latinsk navn: Chelonia mydas
  • Suppeskildpadden er en havskildpadde og lever i varme, kystnære farvande.
  • Den vejer normalt op til 140 kilo og har et skjold på en meter (undtagelsesvis helt op til 375 kilo og 1,2 meter).
  • Suppeskildpadden er udryddelsestruet og en af de mest efterstræbte skildpaddearter på grund af sit velsmagende kød.
  • KILDE: The Telegraph og Den store danske, Gyldendal.