Udland

Vand kan have udløst kæmpeeksplosioner i Kina

Kinesiske efterforskere søger fredag efter spor, der kan forklare to enorme eksplosioner på havnen i millionbyen Tianjin to dage tidligere.

Fokus er på en stor lagerbygning, der er sprængt væk, men som indtil onsdag rummede sprængfarlige kemikalier.

Udenlandske eksperter tror, at det kan have medvirket til de enorme eksplosioner, der kostede 54 mennesker livet.

Mindst 12 brandfolk er blandt de omkomne, efter havneområdet blev ramt af de voldsomme eksplosioner onsdag aften. Cirka 700 mennesker er kommet til skade, og tilstanden er kritisk for 71 af dem.

Der stiger fredag røg op fra det sted på havnen, hvor eksplosionerne fik skibscontainere til at krølle sammen, biler til at udbrænde og bygninger til at stå tilbage som skeletter.

Det er fredag lykkedes redningsfolk at finde én overlevende i brokkerne. Det statslige tv oplyste senere, at det var en brandmand.

Lagerbygningen, der er konstrueret til at huse farlige kemikalier, rummede netop farlige ingredienser onsdag, der kan danne den højst sprængfarlige gas acetylen, som eksploderer ved sammenblanding med vand.

Myndighederne har oplyst, at de første brandfolk på stedet havde sprøjtet med vand. Der burde i stedet have været anvendt pulver til slukningsarbejdet.

- På det tidspunkt vidste ingen det, og det var ikke fordi brandfolkene var dumme, siger en talsmand for brandvæsnet.

David Leggett fra Californien, der er kemi-ekspert, mener, at en acetylen-eksplosion kan have detoneret oplagret ammoniumnitrat.

- Efter min mening kan tilstedeværelsen af ammoniumnitrat gøre det lettere at forklare omfanget af ødelæggelserne, siger han.

Havnen i Tianjin er den 10. største i verden, og eksplosionerne onsdag kunne ses af satellitter i Rummet.

Tyske Volkswagen har bekræftet, at over 2000 nyproducerede biler, der stod på havnen, er udbrændt, mens Renault siger, at næsten 1500 af den franske bilfabriks biler blev ødelagt. Andre bilfabrikker rapporterer også om ødelagte nyproducerede biler.