Udland

Premierminister overraskede med undskyldning til krigsofre

Japans premierminister Shinzo Abe udtrykte fredag dyb medfølelse og sorg for ofrene for Japans rolle under 2. verdenskrig.

- På 70-året for krigen bøjer jeg mit hoved dybt for alle dem, der omkom både hjemme og i udlandet. Jeg udtrykker dyb sorg og min evige dybeste medfølelse. 

Sådan lød det i den officielle erklæringen fra premierministeren forud for morgendagens markering af 70 års-dagen for Anden Verdenskrigs afslutning.

En mand der er træt af at undskylde

Shinzo Abe valgte i sin tale at bruge et af de stærkeste ord for undskyld på japansk – ordet Owabi. At han overhovedet valgte at undskylde kom som lidt af en overraskelse.

- Japanske regeringer har gentagende gange udtrykt dyb anger og undskyldning af hjertet, det står urokkeligt fast under min regering og i fremtiden, sagde Shinzo Abe i sin erklæring i dag.

Dermed kom der ikke en ny og direkte undskyldning fra premierministeren, men ifølge journalist Asger Røjle Christensen, der følger sagen fra Tokyo, er det meget afgørende, at han netop sagde ordet undskyld.

- Han tog ordet Owabi i sin mund. Det er det afgørende. Det var netop det folk sad og ventede på, at Shinzo Abe ville gøre.

Samtidig tyder Abes ordvalg på, at det ikke er nemt for ham som premierminister at blive ved med at undskylde 70 år efter Anden Verdenskrigs afslutning.

- Han sagde undskyld, men han virkede samtidig som en mand, der er meget træt af at undskylde, lyder det fra Asger Røjle Christensen.

Vigtigt for Kina og Sydkorea

I de seneste dage har der været forlydender om, at den japanske premierminister ikke ville undskylde for landets rolle under krigen, som det ellers hører til på en årsdag for 2. verdenskrig.

- Jeg har aldrig været ude for at spekulationerne i de japanske medier har været så forskellige på forhånd. Nogle har talt om, at han ville undskylde, nogle har sagt, at han ikke ville, siger Asger Røjle Christensen.

Specielt nabolande som Kina og Sydkorea, har været optaget af, at Japan sagde undskyld. Japan koloniserede de to lande under Anden Verdenskrig indtil nederlaget i 1945, en periode, der var præget af brutal undertrykkelse og aggression og naboerne siden krævet en officiel undskyldning fra Japans side.

- Japan har sagt undskyld mange gange før også det dybeste undskyld man kan sige i det japanske sprog for sin krigsførelse og krigsforbrydelser og for de lidelser man påførte nabolandende i sin tid. Mest markant var det for 20 år siden ved 50 året for krigens afslutning. Her gav den daværende premiereminister en undskyldning af hjertet. De formuleringer fra dengang er blevet gentaget igen og igen for at gyde olie på vandende og for at krigen ikke skal være et større diplomatisk problem end det er.

Fremtidige generationer skal ikke sige undskyld

Undskyldningen står ikke alene. Samtidig understregede premierministeren, at fremtidige generationer ikke skal bære byrden for noget, der ikke er sket i deres levetid. 

- Japan skal stå ved sin historie, men dens fremtidige generationer, børn og børnebørn skal ikke fortsætte med at undskylde. Historien er barsk og hvad der sker, kan ikke gøres om, sagde Shinzo Abe i sin officielle erklæring.

Det betyder dog ikke, at det bliver den sidste undskyldning fra Japans side. 

- Nej det tror jeg ikke. Men hans ord lægger op til, at Japan skal gøre en indsats for at overbevise nabolandende om, at Japan vil gøre sit for fred i regionen, siger Asger Røjle Christensen. 

Japan har i modsætning til Tyskland aldrig taget et opgør med de forbrydelser, som landets hær og regime begik. Kritikere påpeger, at mange japanere fortsat ser krigsgenerationen og hæren som ofre og ikke som bødler.

I morgen bliver den officielle mindeceremoni afholdt i Japan 70 år efter Andens Verdenskrigs afslutning.

Fakta: Atombomberne i Japan udryddede hundredtusindvis

For 70 år siden blev Japan som det første og eneste land i verden hidtil offer for atombombers ødelæggelser.

* Atombomben "Little Boy" ramte Hiroshima 6. august 1945 og kostede umiddelbart omkring 70.000 mennesker livet.

* Inden årets udgang var dødstallet fra bomben steget til 140.000.

* Atombomben 9. august over Nagasaki kostede umiddelbart omkring 40.000 mennesker livet.

* Inden årets udgang var 74.000 mennesker døde i Nagasaki.

* Mange af de, der i første omgang overlevede, døde blandt andet af de brandsår, de pådrog sig, samt strålingsskader.

* Hiroshima er i dag en by med omkring 1,1 millioner indbyggere. Bilproducenten Mazda har en stor produktion her.

*Nagasaki er i dag en by med 430.000 indbyggere og ernærer sig blandt andet med turisme, herunder krydstogtskibe.

Kilde: dpa