Udland

Dansk ekspert om Kina-eksplosion: Ildtunger tyder på dynamit

Det er endnu uklart, hvad der forårsagede den voldsomme eksplosion i den kinesiske havneby Tianjin.

Men en dansk ekspert fra Beredskabsstyrelsen vurderer ud fra TV-billeder fra stedet, at det muligvis var dynamit, der sprang i luften.

- De ildtunger, som man kan se på de første eksplosioner, tyder på, at det er noget fast stof eller dynamit, der sprang. Men det er svært at sige på nuværende tidspunkt. Det kan være en kaskade-effekt, hvor noget tænder noget andet. Det er sandsynligvis flere ting, der følger hinanden, siger Lars Høg Schou, der er kolonnechef i Beredskabsstyrelsen.

Han noterer sig, at der var i hvert fald to store eksplosioner efter hinanden. Den slags ulykker er typisk dem, der rammer redningsmandskabet særligt alvorligt, fordi de rykker ind efter den første begivenhed, og så bliver ramt på nært hold  af eksplosion nummer to.

- Vores Seest-ulykke i 2004 var noget mindre, men der skete noget af det samme. Der var flere eksplosioner, så brandfolk på stedet blev skadet, fortæller han.

Han siger, at de kinesiske redningsfolk stod over for en enormt vanskelig opgave i nat, da de nåede frem til ulykkesstedet:

- Det er svært, når sådan noget sker, når det er mørkt. Det er altid svært at skaffe sig et overblik over, hvad der er ild i, hvad der ligger ved siden af og hvordan er adgangsvejene. Så om natten er det altid en ekstra udfordring.

- Man har altid det dilemma som indsatsleder: Skal man sætte ind og prøve at redde dem, der er kommet til skade, og derved sætte sit mandskab i risiko. Ellers skal man holde sig tilbage, evakuere hele området og vente med at gå ind til det er sikkert, siger Lars Høg Schou.

Det ved vi om eksplosionerne i Tianjin:

  • Ulykken skete i byen Tianjjin i det østlige Kina. 150 kilometer fra Beijing.
  • Tianjin har cirka 15 millioner indbyggere.
  • Flere end 700 meldes såret.
  • 112 personer meldes dræbt indtil videre.
  • 1.000 brandmænd er indsat til slukningsarbejdet.
  • Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua skete eksplosionerne på et lager med 'farligt gods'. Der meldes om to store eksplosioner.
  • Eksplosionerne havde en styrke på, hvad der svarer til tre ton TNT og 21 ton TNT.
  • Eksplosionerne skete omkring klokken 23.30 lokal tid (17.30 dansk tid) onsdag den 12. august.