Grækenland: 1000 flygtninge spærret inde på stadion i over et døgn

Omkring 1.000 immigranter har været spærret inde i mere end 24 timer på et stadion på den græske ø Kos - uden mad og med meget lidt væske. 

Det oplyser Læger Uden Grænser ifølge New York Times.

De grænske myndigheder har samlet flygtninge op på gader og i parker og samlet dem på det lokale stadion - de fleste af flygtningene er fra Irak og Syrien, lyder det fra Julia Kourafa, talskvinde for Læger Uden Grænser, som har sendt medarbejdere til stedet.

- Folk er udmattede, sulte og frustrerede, siger hun og beskriver, hvordan nogle besvimer, mens andre mangler medicin, mad, væske og toiletfaciliteter. Flere af de omkring 1.000 flygtninge er ældre, kvinder og børn.

Tåregas mod flygtninge

Samtidig er der opstået uroligheder uden for stadionet, hvor politiet har måttet bruge tåregas og brandslukkere for at holde andre flygtninge i ro. 

Læger Uden Grænser vurderer, at ca. 6.000 flygtninge i øjeblikket befinder sig på Kos, hvor de venter på at få papirer, så de kan rejse videre ind i Grækenland. Syriske flygtninge får typisk seks måneders opholdstilladelse, mens flygtninge fra Irak får 30 dage. Men der er kun tre kontorer på øen, som udsteder disse opholdsstilladelser, og derfor må flygtninge vente 10 til 15 dage, inden de kan komme videre.

Over det sidste halve år har Grækenland måttet håndtere et stadig stigende antal flygtninge, som ankommer på de græske øer, inden de fortsætter fra det kriseramte land op i Europa.

Her kommer flygtninge og migranterne fra

Ifølge en rapport fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er de mange flygtninges og migranters krydsning over Middelhavet primært en flygtningekrise, da de enten er på flugt fra krig, konflikt eller forfølgelse.

Herunder kan se top tre over de steder, hvor børn, kvinder og mænd kommer fra, når de krydser Middelhavet for at komme til Italien eller Grækenland.

  1. De fleste flygtninge og migranter kommer fra Syrien. I alt kommer en tredjedel derfra.
  2. På andenpladsen ligger Afghanistan.
  3. Eritrea er det tredje hyppigste land, hvor flygtningene og migranterne kommer fra.

Kilde: FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).