Udland

Tyskland har tjent op mod 750 milliarder på græsk krise

Grækenlands gældskrise har sparet Tysklands regering for over 100 milliarder euro (op mod 750 milliarder kroner), fordi investorer har søgt sikkerhed i tyske obligationer, viser en ny undersøgelse fra det anerkendte tyske IWH-institut. 

Selv om Grækenland skulle undlade at indfri hele landets gæld, ville Tyskland stadig tjene på krisen, hedder det. 

Instituttet siger, at Berlin har nydt godt af krisen, fordi mange opfatter Tyskland som en sikker havn i turbulente perioder med stor usikkerhed.

Samtidig med offentliggørelsen af undersøgelsen siger forbundskansler Angela Merkels talsmand, Steffen Seibert, at det er vigtigere, at få en gennemarbejdet og god aftale end at få en hurtig aftale.

Aftale på plads

Udtalelsen kom, mens forhandlingerne om de sidste detaljer i en ny aftale med Grækenland fortsatte.

Ifølge den græske finansminister, Euclid Tsakalotos, mangler kun få detaljer at falde på plads. 

Med aftalen i hus kan Grækenland få aftalen godkendt i parlamentet inden 20. august, som er betalingsfristen for et stort afdrag på et tidligere lån til Den Europæiske Centralbank.

Det nye støtteprogram ventes at sikre Grækenland op mod 86 milliarder euro (642 milliarder kroner) i nye lånemidler i de kommende tre år på betingelse af, at der bliver gennemført gennemgribende reformer i det græske samfund. 

EU-diplomater siger til det tyske nyhedsbureau dpa, at der er "udbredt forventning om, at en endelig aftale mellem grækerne og deres kreditorer falder på plads inden for "24 eller 36 timer".

- Vi gør overraskende store fremskridt, siger diplomaterne, der betinger sig anonymitet.

- Hvis der opnås principiel enighed tirsdag, vil det græske parlament kunne stemme om aftale torsdag, fremhæver kilderne.