Udland

Et år siden Ferguson-drabet: Gnisten, der tændte racedebatten i USA

Flere end 200 demonstranter samledes i nat foran politistationen i Ferguson i Missouri – præcis et år efter den sorte teenager Michal Brown blev skudt og dræbt af en hvid ordensbetjent på en gade samme by. Ifølge øjenvidner var den 18-årige Brown ubevæbnet. Drabet satte gang i en bølge af protester rundt om i byen, hvor biler blev sat i flammer, og befolkningen udtrykte deres vrede mod politiet. Protesterne varede i flere uger og blev starten på et år med en lang række skuddrab på sorte udført af hvide politifolk. 

Drabet der tændte racedebatten

Ifølge Anders Agner Pedersen, der er redaktør på Kongressen.com, en blog, hvor USA-kendere skriver, er det ikke et nyt fænomen.

- Michael Browns død i Ferguson var med til at sætte fokus på et problem, der har været der hele tiden, og som ikke er forsvundet. Det fik bragt den store race-problematik ind i et offentligt forum, og samtidig har det været med til at starte en større racismedebat i USA.

Han er for nylig kommet hjem fra et besøg i Texas, og ifølge Anders Agner Pedersen er det ikke en overraskelse for amerikanerne, at der er så store problemer i USA.

- Jeg talte med en i Dallas, og han sagde, at hverken racisme eller folks ønske og ret til at bære våben er blevet mindre de sidste par år. Og det ser man i hele USA - specielt i stater som Georgia, Mississippi og Alabama, der er det i den grad stadig synligt. Her er det ikke unormalt, at man finder skoler eller bydele, hvor der kun er enten hvide eller sorte, forklarer Anders Agner Pedersen.

Nye protester

I november sidste år opstod der igen voldsomme optøjer, efter at en domstol afgjorde, at der ikke skulle rejses tiltale mod politimand Darren Wilson, der skød og dræbte Michael Brown.

- Det har været både positivt og negativt. De mange hændelser har givet anledning til, at folk bliver vrede og frustrerede, men samtidig har det også betydet, at politiet mange steder er begyndt at have stort fokus på politiet behandling af sorte.

Senest  blev en sort og ubevæbnet 19-årig, Christian Taylor, skudt og dræbt fredag af en hvid politimand i byen Arlington i Texas. Det skete efter, at han angiveligt havde kørt en bil gennem indgangspartiet i en bilforretning. I denne sag har politiet har bedt FBI om hjælp til at opklare præcis, hvad der skete.

- Det er et tegn på, at der er sket noget og det er virkelig godt, men det er en langsom proces, der kommer til at tage mange år, forklarer Anders Agner Pedersen.

Den politiske kamp

Ifølge ham er netop raceproblematikken noget, der ligger præsident Barack Obama meget på sinde.

- Fordi Obama selv er sort, har han været nødt til at tage hensyn i forhold til, hvad han kan sige og gør,e og han er nødt til at veje sine ord meget nøje, så det ikke virker som om, at han favoriserer den ene part frem for den anden. Derfor bliver hans opgave her i slutningen af sin periode at behandle problemet generelt og støtte de socialt udsatte i USA i stedet for racebestemte grupper.

Allerede lørdag begyndte hundredvis af demonstranter i Ferguson at markere årsdagen for Browns død. Michael Browns far, der har samme navn som sin søn, gik forrest i lørdagens demonstration. Søndag omkring middag amerikansk tid går borgere fra Ferguson samt en række borgerrettighedsaktivister og religiøse ledere, der er rejst til byen fra hele USA en mindemarch for at ære Michael Brown. I den forbindelse vil de holde fire og et halvt minuts stilhed, for at symbolisere de fire en halv time hans krop lå alene på gaden.

T2Toolbox embed