Udland

Abe får kritik for hyklerisk sikkerhedspolitik

Flere tusinde mennesker holdt et minuts stilhed til lyden af en klokkes rytmiske slag i Japan her til formiddag kl. 11.02. Samme øjeblik hvor atombomben blev nedkastet fra et amerikansk fly og ødelagde havnebyen Nagasaki den 9. august 1945. Bomben hed Little Boy og 74.000 mennesker blev dræbt den dag for 70 år siden.

Til ceremonien lagde den japanske premierminister, Shinzo Abe, en krans for Nagasaki-ofrene. En ceremoni der blev overværet af repræsentanter for 75 lande i blandt dem er den amerikanske ambassadør, Caroline Kennedy.

Artiklen fortsætter under billedet

T2Toolbox embed

Ønsker en verden uden atomvåben

I sin tale til ceremonien opfordrede Shinzo Abe i dag det internationale samfund til at nedruste.

- Som det eneste land, der er blevet angrebet med en atombombe i en krig, så erklærer jeg på ny vores faste beslutning om at føre an i de internationale bestræbelser på nedrustning - på at få skabt en verden uden sådanne våben. Samtidig understregede han, at Japan holder fast ved de længe håndhævede principper om ikke at fremstille, ikke at besidde og ikke at tillade atomvåben på landets territorium.

Hans ord kommer på en dag, hvor han samtidig bliver kritiseret for sin nye sikkerhedspolitik og udtrykt en vilje til at styrke det japanske militær.

Kritik af Abe

Til samme ceremoni holdt Nagasakis borgmester Tomihisa Tagami en tale, hvor han bad regeringen huske de løfterne, der blev givet for 70 år siden.  

- Principperne for fred, som de er nedfældet i Japans forfatning, er i fare for at blive udhulet. Der er udbredt bekymring nu, hvor regeringen står på gyngende grund. Vi opfordrer regeringen og parlamentet til at lytte til disse bekymrede stemmer.

En tale som blev overværet af den japanske premierminister, Shinzo Abe, og som fik et stort bifald af forsamlingen.

Siden anden verdenskrig har Japan ageret enormt pacifistisk i kraft af landets forfatning paragraf ni, der forbyder landet at gå i krig. Shinzo Abe blev premierminister i december 2012 og har fra første dag ønsket at ændre forfatningen, som er en konsekvens af landets rolle under Anden Verdenskrig. 

Japans forfatning er tidligere blevet kritiseret af dets allierede, fordi det hindrer eller vanskeliggør landets muligheder for at deltage i fredsskabende og fredsbevarende operationer.

Overlevende: Stop Abes sikkerhedspolitik 

I dette finanspolitiske år har Japan brugt i omegnen af 265 milliarder kroner på sit forsvar. Det er tredje år i træk, at landets forsvarsomkostninger stiger, og der er nu tale om det største i landets historie.

Sumiteru Taniguchi på 86 år overlevede atombomben i Nagasaki er kritisk overfor Abes nye politik.

- Den nye sikkerhedspolitik, som regeringer forsøger at få igennem, vil undergrave vores bevægelse for en verden uden atomvåben, siger han.

Allerede ved ceremonien for Hiroshima-atombomben den 6. august kritiserede oppositionen Shinzo Abe for ikke at have nævnt de tre principper for fred. De tre principper lyder, at Japan ikke kan besidde, ikke kan producere og ikke kan tillade indførelsen af atomvåben som vedtaget i en resolution af det japanske parlament.

Et flertal af befolkningen i Japan er imod en oprustning af landets militær, ligesom et stort mindretal i parlamentet har stemt nej.

T2Toolbox embed

Fakta: Atombomberne i Japan udryddede hundredtusindvis

For 70 år siden blev Japan som det første og eneste land i verden hidtil offer for atombombers ødelæggelser.

* Atombomben "Little Boy" ramte Hiroshima 6. august 1945 og kostede umiddelbart omkring 70.000 mennesker livet.

* Inden årets udgang var dødstallet fra bomben steget til 140.000.

* Atombomben 9. august over Nagasaki kostede umiddelbart omkring 40.000 mennesker livet.

* Inden årets udgang var 74.000 mennesker døde i Nagasaki.

* Mange af de, der i første omgang overlevede, døde blandt andet af de brandsår, de pådrog sig, samt strålingsskader.

* Hiroshima er i dag en by med omkring 1,1 millioner indbyggere. Bilproducenten Mazda har en stor produktion her.

*Nagasaki er i dag en by med 430.000 indbyggere og ernærer sig blandt andet med turisme, herunder krydstogtskibe.

Kilde: dpa