Femårig pige overlevede Hiroshima-bomben: Som at se en hær af spøgelser

Det var en varm sommermorgen i Hiroshima, og femårige Yukibo Nakabushi var den første i børnehaven. Hun sad stille og legede, mens hun ventede på sine venner. Men legekammeraterne kom aldrig.

Klokken 8.15 for præcis 70 år siden i dag så hun i stedet et lysglimt efterfulgt af en øredøvende højt brag, og på kort tid forvandlede verdens første atombombe-angreb den japanske havneby til et inferno af død og ødelæggelse. 

Yukibo Nakabushi er i dag 76 år og en af Japans godt 183.000 overlevende - også kendt som "hibakusha" - efter de amerikanske atomangreb i 1945.Først i Hiroshima den 6. august og tre dage senere i Nagasaki. 

Minderne om begivenheden for 70 år siden har ætset sig fast i hukommelsen hos Yukibo Nakabushi og andre overlevende, skriver The Telegraph.

Huden hang i laser

Nakabushi blev reddet af en række tilfældigheder, selvom bomben sprang omkring halvanden kilometer fra børnehaven. Bygningen beskyttede hende fra varmestrålingen, og det lykkedes hende at nå ud af børnehaven, før lokalerne faldt sammen.

Hendes mor var knap så heldig. Atombomben eksploderede få hundrede meter fra det sted, hvor moren arbejdede, og hun blev øjeblikkeligt ramt af strålingen og fik alvorlige forbrændinger på hele kroppen.

Nakabushi glemmer aldrig, hvad hun så i minutterne efter angrebet.

- Bybilledet var fuldstændig forandret. Husene var væk, og vi så hundredvis af forbrændte mennesker gå rundt. De var tildækket af aske fra top til tå, og deres hud hang i laser fra forskellige dele af deres kroppe. Det var som at se en hær af spøgelser, fortæller Yukibo Nakabushi ifølge The Telegraph.

- Vi krydsede to broer, og det var et rædselfuldt syn. Lig og mennesker, der stadig var i live blev skyllet væk, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Mistede mor uden at opdage det

Nakabushi og hendes overlevende familiemedlemmer søgte herefter ly i en lille bygning. 

- Lugten var forfærdelig. De sårede bad om vand, men vi fik at vide, at vi ikke skulle give dem vand, da de alligevel ville dø efter den første tår. Og det var rigtigt. 

- Deres stønnen forsvandt, og folk døde en efter en. Min mor døde ved siden af mig den 8. august, uden at jeg opdagede det, siger Nakahushi, som også mistede sin onkel under atomangrebet. 

Her kan du se, hvordan bybilledet ser ud i dag i forhold til efter atomangrebet. Artiklen fortsætter under billedet

Ingen arme og ben

91-årige Sunao Tsuboi husker også tydeligt padehatteskyen for 70 år siden. Han var dengang på vej til teknisk skole, da kernevåbnet blev udløst i Hiroshima.

Trykbølgen fra bomben slyngede ham flere meter tilbage og slog ham bevidstløs. Da han vågnede, var han forbrændt på store del af kroppen og kunne knap nok gå. 

- Huse var væk. Der var lig overalt - ingen arme, ingen ben, alle var bare døde. Du så det og tænkte: "Var det her virkelig mennesker?", lyder det fra Sunao Tsuboi ifølge USA Today.

Han har siden dengang været indlagt 11 gange - i tre tilfælde var han ifølge lægerne tæt på at dø, skriver The Guardian. Han tager i dag medicin for flere sygdomme, blandt andet for kræft, som ifølge ham selv skyldes den radioaktive stråling under Hiroshima-angrebet.

Artiklen fortsætter under grafikken

Mød de overlevende fra Hiroshima og Nagasaki

Så venner dø

Så venner dø

Atsushi Hoshino var indsat på en våbenfabrik, da amerikanerne kastede Hiroshima-bomben. Mødet med to hårdt sårede venner efter angrebet har sat sig fast i hukommelsen.

En af kammeraterne var knap nok i live. Hele hans krop var forbrændt, sort som kul og angrebet af maddiker, som Hoshino forsøgte at fjerne med en pincet. Den anden kammerat var bevidstløs. Begge venner døde inden for kort tid.

- Selv i dag kan jeg ikke glemme billedet af de to venner, som var ofre for atombomben, siger den 87-årige japaner. 

Kilde: Reuters

Foto: Scanpix

Indlagt 11 gange

Indlagt 11 gange

Sunao Tsuboi var på vej til teknisk skole, da bomben sprang i Hiroshima.

Han blev slynget flere meter tilbage og slået bevidstløs. Da han vågnede, var store del af hans krop forbrændt, men han husker synet, der mødte ham:

- Der var folk, der råbte efter hjælp og kaldte på deres familie. Jeg så en skolepige, hvor hendes øje hang ud af øjenhulen. Folk lignede spøgelser. De blødte og forsøgte at gå, men kollapsede. Nogle havde mistet deres lemmer.

I dag er han 91 år. Han har været indlagt 11 gange og tæt på at dø i tre af tilfældene. Han har fået konstateret to former for kræft og tager også medicin for flere andre sygdomme.

Kilde: The Guardian

Foto: Scanpix

Alt var helt sort

Alt var helt sort

Shigeko Sasamori var 13 år og tæt på bombens epicenter.

Hun blev slået bevidstløs under angrebet og fik alvorlige forbrændinger i ansigtet og nakken.

- Da jeg vågnede, kunne jeg ikke se noget som helst. Det var helt sort. Jeg kunne hverken høre eller føle noget. Det var en død by, siger hun.

Hun er 83 år og har fået genskabt dele af sit ansigt ved hjælp af plastikkirurgi. Hun har både været ramt af tarmkræft og kræft i skjoldbruskkirtlen.

Kilde: The Santa Barbara Independent

Foto: Polfoto

Huden smeltede

Huden smeltede

Sumiteru Taniguchi var 16 år, da bomben ramte Nagasaki 9. august 1945 – tre dage efter Hiroshima-angrebet.

Han leverede post, da kernevåbnet blev udløst to kilometer derfra. Han blev ramt af varmestrålingen bagfra, og huden på hans ryg og venstre arm smeltede.

I dag er han 86 år og et symbol på de lidelser, som overlevende må døje med.

- Min ryg blev fuldstændig brændt ind til benene. Dele af min krop blev stiv, og mine ribben trykkede ind på mit hjerte og mine lunger. Det er stadig meget smertefuldt i dag, siger han.

Kilde: Reuters

Foto: Scanpix

Forbrændt bror

Forbrændt bror

Etsuko Nagano mistede både sin bror og sin søster som 16-årig, da bomben sprang i Nagasaki.

I 2007 medvirkede hun i dokumentarfilmen ´”White Light/Black Rain: The Destruction of Hiroshima and Nagasaki”, hvor hun delte sine oplevelser med omverdenen:

- Drengens ansigt var opsvulmet. Hans øjne var væk, og hans krop var fuldstændig forbrændt. Hans hud var revet i stykker og faldet af. Jeg kunne ikke forstå, at det var min bror. Men han var heldig – han nåede at høre min mors stemme, før han døde.

Kilde: Japan Times

Foto: Polfoto

Kvinde skreg

Kvinde skreg

86-årige Yoshiteru Kohata er pensioneret skolelærer. Han forsøgte i mange år at glemme dagene efter Nagasaki-bomben, hvor han hjalp de sårede og begravede lig.

Minderne plager ham stadig. For eksempel skriget fra en ung kvinde, der blev opereret af en militærlæge uden brug af bedøvelse.

- Selv i dag vælder tårerne op i mine øjne og mit bryst strammer til, når jeg fortæller historien.

Kilde: Haaretz

Foto: Scanpix

Cirka 140.000 personer mistede livet inden årets udgang i 1945 som følge af Hiroshima-bomben og den radioaktive stråling. 90 procent af disse var døde inden for de første to uger. En stor del af havnebyens bygninger blev ødelagt af bomben og de efterfølgende brande.

Artiklen fortsætter under billedet

Overlevende stigmatiseret

Yukibo Nakabushi giftede sig som 25-årig og fik siden tre børn. Men for mange andre fortsatte kampen længe efter, at bomberne var kastet, Anden Verdenskrig var ovre, og de knuste byer var blevet genopbygget. 

Flere overlevende - og senere deres børn - blev stigmatiseret og afvist af Japans meget homogene samfund på grund af deres oplevelser under krigen, skriver The Telegraph.

Kvinder blev afvist af deres ægtefæller, som var bange for, at kvinderne ikke kunne føde sunde børn, og arbejdsgivere diskriminerede også hibakusha, hvilket gjorde det svært for folk at vende tilbage til arbejdsmarkedet. 

Atomangreb blev et tabu

I årtierne efter bombeangrebene holdt mange overlevende deres oplevelser for sig selv af frygt for konsekvenserne.

- Alle fra min forældres generation sagde til os, at vi ikke skulle fortælle nogen, at vi var hibakusha, fordi det måske ville påvirke vores mulighed for at blive gift, siger Yukibo Nakabushi.

Det sociale stigma ses stadig i dag. Senest efter jordskælvet i 2011, der forårsagede atomulykken på Fukushima-værket, skriver The Telegraph. Her var der meldinger om lokale beboere, der blev ignoreret på klinikker og i flygtningelejre af frygt for at "forurene" andre. 

Bombeangrebene i Hiroshima og Nagasaki er første og eneste gang, hvor et kernevåben er blevet anvendt i krig. 

Herunder kan du læse om udviklingen af atombomben: 

Tidslinje: Udviklingen af atombomben

  1. 1896

    1. Den radioaktive stråling bliver opdaget

      Den franske fysiker Antoine Henri Becquerel opdager den radioaktive stråling.

    2. Elektronen opdages

      Den engelske fysiker Joseph John Thomson opdager elektronen. 

    3. Relativitetsteorien

      Albert Einstein præsenterer den specielle relativitetsteori.

    4. Atomkernen opdages

      Den engelske atomfysiker Ernest Rutherford opdager atomkernen.

    5. Bohrs atommodel

      Niels Bohr formulerer sin atommodel.

    6. Første kunstige grundstof-omdannelse

      Den engelske atomfysiker Ernest Rutherford står bag dem første kunstige grundstof-omdannelse.

    7. Neutronen opdages

      Den engelske fysiker James Chadwick opdager neutronen.

    8. Første kernespaltning

      Den italiensk-amerikanske fysiker Enrico Fermi foretager det, der viser sig at være den første kernespaltning.

    9. Første menneskeskabte kædereaktion

    10. Det hemmelige Manhattanprojekt

      USA og Storbritannien forener i 1943 deres atombombe-udvikling i det hemmelige Manhattanprojekt. Den amerikanske generalmajor Leslie R. grooves var leder af Manhatten-projektet.

    11. Første vellykkede prøvesprængning i New Mexico

      Den 16. juli blev den første vellykkede prøvesprængning foretaget i New Mexicos ørken.

    12. Første uran-235 atombombe kastes over Hiroshima

      Den 6. august blev den første atombombe af uran-235 kastet over Hiroshima. Ca. 80.000 mennesker blev dræbt øjeblikkeligt.

    13. Atombombe kastes over Nagasaki

      Den 9. august 1945 blev en atombombe med plutoniumladning kastet over Nagasaki.

Bomberne i Nagasaki og Hiroshima

  • Atombomberne faldt den 6. august 1945 klokken 8.15 i Hiroshima og 9. august klokken cirka 11.00 i Nagasaki.
  • Bomberne vejede omtrent 4500 kilo og bestod af uran-235 (Hiroshima) og Plutonium (Nagasaki).
  • Man valgte at kalde dem 'Little boy' og 'Fat man'.
  • Det amerikanske B 29-bombefly Enola Gay kastede bomben 'Little boy' over Hiroshima, mens B-29-bombeflyet kaldet Bocksca kastede 'Fat man' over Nagasaki.
  • Cirka 60-80.000 mennesker blev dræbt øjeblikkeligt ved Hiroshima-bomben, mens det samlede antal døde menes at være omkring 140.000 som følge af eftervirkningerne. Omkring 30.000 menes at være blevet dræbt øjeblikkeligt ved Nagasaki-bomben. Lige så mange formodes at være gået bort efterfølgende. 

Kilde: faktalink, denstoredanske