Udland

Obama: Største og vigtigste klimaudspil lanceres mandag

Præsident Barack Obama offentliggør mandag, hvad han kalder "det største og det vigtigste skridt vi nogensinde har taget i indsatsen mod klimaforandring."

Det nye udspil fra Obama kommer sent i hans præsidentperiode, fordi han ikke havde kunnet overleve politisk, hvis han havde fremsat det tidligt, siger flere iagttagere.

Formålet med energi- og miljøplanen er at få reduceret udslippet af drivhusgasser fra amerikanske kraftværker med næsten en tredjedel inden for 15 år. Desuden vil der blive lagt betydelig vægt på udvikling af vind- og solenergi og andre vedvarende energikilder.

- Min administration vil lancere den endelige version af USA's plan for vedvarende energi i det største og mest vigtige skridt, som vi har taget i kampen mod klimaforandring, siger Obama i en video udsendt til pressen.

Kraftværker er de største enkeltstående kilder til kulforurening, der skader klimaet. Hidtil har der ikke været nationale grænser for, hvor meget kraftværkerne må udlede. Det skal laves om, siger præsidenten i videoen.

- For vore børns skyld, for helbredet og for alle amerikaneres sikkerhed skal det nu ændres, siger Obama.

Den amerikanske præsident gjorde i 2008 klimakampen til et centralt element op til præsidentvalget.

Kraftværkerne står for 40 procent af CO2-udledningen i USA. Ifølge Det Hvide Hus skal elværkernes udledning af drivhusgassen være reduceret med 32 procent i 2030 i forhold til 2005.

Planen giver de amerikanske delstater mulighed for at handle med udledningskvoter, og delstater, som investerer i vedvarende energikilder og energieffektivitet før år 2022, vil blive belønnet.

Den amerikanske præsident lover, at planen vil føre til billigere el-regninger, flere job og samtidig sikre en stabil elforsyning.