Udland

Miljøorganisation blåstempler Obamas klimaplan

Det er en god start, lyder det fra klimachef i WWF Verdensnaturfonden, John Nordbo, om amerikansk klimaplan, der skal reducere udslippet af drivhusgasser fra amerikanske kraftværker med næsten en tredjedel inden for 15 år.

- Det er en nøgle til at få kontrol over det samlede udslip fra amerikanernes side. Det betyder ikke, at det er løsningen, men det er en start.

- Det er et klart signal om, at vedvarende energi er vejen frem, siger John Nordbo til Ritzau.

I 2030 skal de amerikanske elværkers CO2-udslip ifølge Det Hvide Hus være reduceret med 32 procent i forhold til 2005. Kraftværkerne i USA står for 40 procent af CO2-udledningen.

Hovedlinjerne i "Plan for Ren Energi" blev præsenteret søndag, mens hele planen bliver offentliggjort senere mandag.

Obama kalder den selv for "det største og det vigtigste skridt, vi nogensinde har taget i indsatsen mod klimaforandring."

John Nordbo taler ikke med lige så store ord, men svarer på spørgsmålet om, hvorvidt planen er ambitiøs nok:

- Ja, det er faktisk ok.

- Der kan gøres lidt mere. Men det er rart at se, at Obama har strammet den en smule i forhold til de udkast, der har været i høring, og der hvor miljøorganisationer har peget på, at der var mulighed for at gøre mere, siger han.

Planen bliver præsenteret knap et halvt år inden FN's store klimatopmøde i Paris, COP21. Her skal verdens ledere forsøge at nå til enighed om en forpligtende aftale, der skal holde klimaændringerne i skak.

Og Obamas plan for energi og miljø sætter en streg under amerikanernes engagement.

- Det her er med til at understrege, at amerikanerne kommer og er parate til at lave en klimaaftale, siger John Nordbo.

Topmødet i Paris er fra 30. november til 11. december i år.