Udland

Derfor vil tusinder af flygtninge fra Frankrig til Storbritannien

Den franske havneby Calais er for tiden hjem for cirka 5000 flygtninge, der håber på at finde en måde at krydse kanalen og komme til Storbritannien.

Mange hundreder af dem forsøger nærmest dagligt at springe ombord på en lastbil eller et tog i et desperat og livsfarligt forsøg på at krydse Den Engelske Kanal.

Flygtningene stammer fra flere områder - blandt andet Syrien, Eritrea og Afghanistan.

- Der er mange grunde til, at de vil til Storbritannien, fortæller ph.d. og ekstern lektor ved Sorbonne-universitetet i Paris Caroline Sanchez Boe, som har besøgt flygtningelejrene i Calais, til TV 2.

- Hvis man tager afghanere, er det ofte fordi, der er mange afghanere der i forvejen. Men det er også et spørgsmål om sprog.

Ser engelsk som fordel

Den analyse bakker TV 2's Petter Ettrup op. Han har netop besøgt Calais, hvor han talte med en række af flygtningene.

- Mange af dem, jeg mødte, talte engelsk. Og de ser det selvfølgelig som en fordel at komme til et engelsksproget land.

Håber på job

Spørgsmålet om, hvorfor de alligevel vil til Storbritannien i stedet for at blive i Frankrig, har tidligere skabt splid mellem franskmændene og briterne. Tilbage i juni sagde det franske parlamentsmedlem og tidligere beskæftigelsesminister Xavier Bertrand nemlig, at det skyldes briternes 'sorte jobmarked'.

- Der er et problem med englænderne, som tillader folk at arbejde i Storbritannien uden identitetspapirer. England har et billigt arbejdsmarked, fordi illegale indvandrere bliver betalt så meget mindre, sagde han ifølge The Daily Mirror.

Hvis det er håbet om at få et hurtigt job, der sender migranterne mod Storbritannien, venter der dem en skuffelse, mener Petter Ettrup.

- Der er grænser for, hvor meget arbejde der er at finde for en illegal indvandrer i England, vurderer han.

37.000 har forsøgt sig

Ni migranter er over de sidste to måneder døde i forsøget på at krydse kanalen, og Eurotunnelens tal viser, at hele 37.000 migranter har forsøgt at krydse over til Storbritannien i år.

Tirsdag blev en person dræbt efter et stormløb mod Eurotunnel mellem Frankrig og Storbritannien. Det vurderes, at 1500 personer deltog i stormløbet.