Udland

Medie: Briterne skal til valg om EU-medlemskab til juni

Om mindre end et år skal Storbritanniens skæbne i EU afgøres, skriver den britiske avis The Independent.

Skal Storbritannien i fremtiden have medlemskort til EU, eller skal briterne lukke døren til det europæiske samarbejde?

Det skal en afstemning afgøre, og ifølge avisen The Independent kommer den til at ligge i juni 2016.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, vil ifølge avisens kilder fastsætte en juni-dato for folkeafstemningen, der afgør briternes skæbne i EU, når hans konservative parti samles til årsmøde i oktober.

- The Independent on Sunday erfarer, at Hr. Cameron har besluttet at sætte kryds i kalenderen juni næste år, skriver avisen.

Cameron gik efter sin valgsejr tidligere på året i gang med at genforhandle Storbritanniens EU-forhold, og den proces kulminerer med en folkeafstemning, hvor briterne skal sige ja eller nej til at blive i EU.

Han har tidligere lovet, at krydset senest skal sættes i slutningen af 2017, men ellers har Cameron forholdt sig tavs om en mulig dato.

Angiveligt mener Cameron, at en dato i juni vil give ham det bedste udgangspunkt til at forhandle en ny aftale med EU i stand.

Den tanke skulle være blevet underbygget af de vedholdende bestræbelser for at undgå, at Grækenland ryger ud af eurozonen. Det har ifølge The Independent øget Camerons tro på, at hans krav vil blive opfyldt, så EU-samarbejdet ikke mister briterne.

David Cameron vil i forbindelse med genforhandlingen af det britiske EU-medlemskab blandt andet have gjort det klart, at EU-traktatens mål om en stadig tættere union ikke gælder for Storbritannien.

Han vil også give nationale parlamenter bedre mulighed for at stoppe EU-lovgivning, de ikke bryder sig om. Forslaget kan gå ud på, at når flere parlamenter er enige, kan de give det røde kort til den uønskede EU-lovgivning.

Derudover kræver Cameron regler for EU-borgeres ret til britiske velfærdsydelser, og at samarbejdet om euroen ikke går ud over lande, der ikke benytter sig af den fælles mønt.