Et år efter: Mystisk sibirisk kæmpehul er blevet til en sø
For et år siden blev der fundet et gigantisk hul i jorden i Sibirien. Det mystiske hul, der helt tilfældigt blev set fra helikopter i juli 2014, var 100 meter dybt, og ingen eksperter kunne umiddelbart forklare, hvordan det var opstået.
I løbet af det seneste år har russiske forskere flere gange været forbi det øde område i det nordlige Sibirien, og på deres seneste ekspedition i juli 2015 kunne de konstatere, at hullerne er blevet fyldt op med vand.
- Der er is nede i krateret, der langsomt tør, når det er i solen. Derudover løber der vand ned ad siderne, siger den russiske forsker Andrey Plekhanov til Siberian Times.
Som det ses i de nye optagelser fra Jamal-halvøen, hvor det første af de store huller blev opdaget, består det store krater af 80 procent vand. Vandet er, som du kan se i videoen øverst i artiklen, kun 10 meter fra kanten af krateret.
Ekspert: Om 10 år er hele området dækket af vand
Med andre ord er der i gang med at blive dannet en sø, konkluderer forskerne.
- Det store krater bliver fyldt med vand rimelig hurtigt, siger professor Vasily Bogoyavlensky, der har stået i spidsen for tidligere ekspeditioner.
- Jeg tror, at hullet næste år vil være fuldstændigt fyldt med vand, og det vil forvandle sig til en rigtig sø. Om 10-20 år vil det være svært at afgøre, hvad der skete herude. Materialet vil være skyllet væk af regn og smeltet sne, og hele området vil være dækket af vand, forudser forskeren.
Dansk geolog: Sådan opstod de mystiske huller
Til TV 2 forklarede den danske geolog Torben Jürgensen sin teori om, hvordan de mystiske huller i Sibirien kunne have været opstået.
De sibiriske huller minder om de såkaldte pingoer, han kender til fra sine ekspeditioner i Grønland.
- De sibiriske jordhuller har groft materiale liggende rundt om kraterne som hos pingoerne, hvilket tyder på, at stærkere kræfter end vand har bragt materialet til overfladen – måske vand under meget stort tryk eller metan, siger Torben Jürgensen til TV 2.
Han har siden 1971 været på en del ekspeditioner i den nordlige del af Grønland, hvor han blandt andet har studeret muddervulkaner og pingoer, der kan blive flere hundrede meter dybe.
- Alt tyder på, at pingoer opstår ved svaghedszoner i permafrosten. Det samme synes tilfældet for de sibiriske huller. Dog synes de sibiriske huller udløst ved større eksplosioner som følge af stor opsamling af energi under den sibiriske permafrost, som nu svækkes som følge af vores nuværende globale temperaturstigning, forklarer Torben Jürgensen.
Forskere: Der kommer endnu flere huller
I Rusland er forskerne også kommet frem til, at det sandsynligvis er en form for pingoer, der er forklaringen på, hvordan hullerne er opstået.
- Pingoer er almindelige i det arktiske område. De største findes i Canada og kan blive 1-2 kilometer i diameter og over 100 meter høje. I det arktiske område af Rusland har vi mange i mere almindelige udgaver, der kan blive 100-200 meter i diameter og omkring 10-20 meter høje, siger Vasily Bogoyavlensky.
De russiske forskere forventer, at flere huller vil blive fundet i det nordlige Sibirien, og i løbet af det seneste år er mindst 20 lignende, mindre huller blevet opdaget forskellige steder i det nordlige Sibirien.
Eksperterne opfordrer myndighederne til, at de får undersøgt nye kæmpehuller hurtigst muligt, når de opstår.
Meteornedslag udelukket
Blandt de andre mulige teorier, som andre forskere har forslået, kan nævnes metangas-eksplosioner i undergrunden.
I sommeren 2014 troede flere eksperter desuden, at der var tale om en meteor, der var ramt ned i Sibirien, men denne teori har de fleste forskere efterfølgende udelukket, fordi kraterne i Sibirien afviger en del fra tilsvarende meteorkratere.
Det er de lokale myndigheder på Jamal-halvøen, der har stået bag det seneste års ekspeditioner i Sibirien.