Trump topper Republikanernes præsidentfelt

Den amerikanske forretningsmand Donald Trump har overraskende taget føringen blandt de mange, som forsøger at blive valgt til præsidentkandidat for Republikanerne.

Milliardæren Trump har markeret sig med flere kontroversielle udtalelser, siden han meldte sig ind i kampen om at blive valgt til Det Hvide Hus.

Mest markant da han fornærmede en stor del af de mange vælgere i USA med latinamerikansk baggrund med nedsættende udtalelser om mexicanere.

I weekenden blev der igen rystet på hovedet af Trump, da han satte spørgsmålstegn ved den respekterede republikanske senator John McCains prædikat som krigshelt.

Men populær er han.

Ifølge en ny meningsmåling lavet for Washington Post og tv-stationen ABC News får Donald Trump opbakning fra 24 procent af de vælgere, der vil stemme republikansk.

Den nærmeste modstander er Scott Walker med 13 procent. Derefter følger Jeb Bush med 12 procent.

De øvrige aspiranter til at blive valgt som partiets kandidat i sensommeren 2016 ligger på mellem tre og otte procent i målingen.

Hovedparten af målingen er lavet inden den 69-årige Donald Trump lørdag på et valgmøde i Iowa sagde, at hans partifælle John McCain, som blev skudt ned under Vietnamkrigen og sad fem år i vietnamesisk fængsel, ikke er en krigshelt og kun har fået sin hædersbetegnelse, fordi han blev taget til fange.

- Jeg kan godt lide mennesker, som ikke bliver taget til fange, okay? sagde han.

Udtalelsen har vakt voldsom harme blandt andre republikanske præsidentkandidater.

Både den tidligere Texas-guvernør Rick Perry og senator Marco Rubio har sagt, at Trumps udtalelser gør ham uegnet til at være præsident, men Trump nægter blankt at undskylde.

John McCain selv har tonet Trumps udtalelser ned. Men i et interview med tv-stationen MSNBC opfordrede McCain mandag Trump til at undskylde over for andre krigsveteraner og deres familier.

De vil have Det Hvide Hus

Clinton

Clinton

Hillary Rodham Clinton - demokraterne
Gift med den tidligere præsident Bill Clinton. Førstedame 1993-2001 og amerikansk udenrigsminister under præsident Obama 2009-2013. Desuden var hun senator for New York fra 2001 til 2009.

I hendes tid som udenrigsminister er Clinton blev kritiseret for at bruge sin private mail som udenrigsminister, hvilket strider mod de amerikanske regler. Hun blev desuden kritiseret for hĂĄndteringen af angrebet pĂĄ det amerikanske konsulat i Benghazi, Libyen i 2012, hvor den amerikanske ambassadør i landet mistede livet. 

Kandidatur
Hillary Clinton annoncerede officielt sit kandidatur til præsidentposten den 12. april 2015 med en video. I 2008 forsøgte hun ogsĂĄ at opnĂĄ den demokratiske nominering til præsidentposten, men tabte til Barack Obama. 

Hendes valgkampagne har hovedkontor i Brooklyn og er ved at opbygge den største valgkampagne end nogen tidligere kandidater til posten. Hun er fratrådt som bestyrelsesmedlem i Clinton Foundation for at kunne stille op som sit partis præsidentkandidat.

Image
Hillary Clinton har siden sin tid som førstedame delt vandene i den amerikanske befolkning. Hendes tilhængere ser hende som kompetent og erfaren politiker, mens modstandere oplever Clinton som beregnende og en del af eliten. 

Sammen med sin mand Bill Clinton, nyder Hillary - som mange er pĂĄ fornavn med - stor opbakning hos USAs sorte- og latinamerikanske befolkning.

Det var længe ventet, at Clinton endnu engang ville forsøge at gĂĄ efter præsidentposten i 2016. Hun har siden begyndelsen været den demokratiske favorit og spĂĄs reelle chancer for ikke kun at vinde nomineringen, men ogsĂĄ skrive sig ind i USAs historie, som den første kvindelige præsident. 

Foto: Scanpix

Sanders

Sanders

Bernie Sanders â€“ demokraterne

Bernie Sanders valgte officielt at støtte Hillary Clinton den 12. juli.

Amerikansk senator i delstaten Vermont. Stammer fra en jødisk familien Brooklyn, New York.

Den 74-årige senator annoncerede officielt sit kandidatur til præsidentposten den 30. april med ordene: ”De fleste har aldrig hørt om mig.”

Image
Efterfølgende har han dog givet favoritten Hillary Clinton kamp til stregen. Han er især populær hos de unge vælgere, hvor sloganet "Feel the Bern" har sat sig fast. Bernie Sanders har efterhĂĄnden formĂĄet at indsamle flere individuelle donationer end nogen anden kandidat.

Derimod mangler han opbakning fra USAs store latinamerikanske og sorte befolkning, hvilket i sidste ende kan sætte en stopper for hans præsidentdrømme.

Ikke desto mindre har han gjort den demokratiske præsidentnominering meget mere spændende end analytikere længe havde troet - og mange taler om at selv, hvis han ikke vinder nomineringen, så har Bernie Sanders udfordring været med til at gøre Hillary Clinton til en bedre politiker.

Politik
Bernie Sanders er uafhængig, men beskriver sig selv som socialist. Han er kendt for at støtte demokraterne i Kongressen. I sin kampagne har han langet ud efter Wall Street-spekulanter og banker. Og så har han flere gange nævnt den danske velfærdsmodel med gratis uddannelse og sundhedssystem, som et forbillede.

Bernie Sanders besøgte staterne Iowa, New Hamshire og South Carolina, inden han annoncerede sit kandidatur, for at finde ud af, om han har opbakning i de vigtige stater.

Hvis det lykkes Bernie Sanders at nå hele vejen til Det Hvide Hus, bliver han den ældste præsident i USAs historie. Kritikkere har tvivlet på hans helbred og i januar 2016 fremviste Sanders dokumentation fra sin læge på, at hans helbred ikke fejler noget.

Foto: Scanpix

O'Malley

O'Malley

Martin O'Malley - demokraterne
Martin O'Malley meddelte officielt sit kandidatur ved et vælgermøde i Baltimore den 30. maj. New York Times skriver, at han tilhører venstrefløjen blandt demokraterne, der i øvrigt ogsĂĄ er præsident Obamas parti.

Da han meddelte sit kandidatur, talte han også om en mere ligelig fordeling af velstanden. Han opfordrede ifølge CNN til mere økonomisk retfærdighed, og at hullet mellem rige og fattige i USA skal lukkes.

- Det er det hastearbejde, der venter os i dag: At genopbygge den sande amerikanske drøm for alle amerikanere, sagde han.

Tredjehjul
Den tidligere guvernør i Maryland og borgmester i Baltimore indstillede 2. februar sit kandidatur efter primærvalgets første runde pĂĄ grund af ringe opbakning i Iowa.

Under de senere debatter, blev det mere og mere tydeligt, at O'Malley endte som tredjehjul imellem de to spidskandidater Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Foto: Scanpix

Chafee

Chafee

Lincoln Chafee - demokraterne
Tidligere guvernør i den amerikanske delstat Rhode Island.

Chafee er tidligere republikaner, men blev siden uafhængig. I 2013 meldte han sig under Demokraternes fane.

Den 62-ĂĄrige Chafee annoncerede sit hĂĄb om at lede USA i en tale pĂĄ George Mason University i delstaten Virginia den 3. juni 2015.

- Jeg holder af udfordringer, og vi står bestemt over for en del i USA. I dag melder jeg mig officielt i kapløbet om at blive Demokraternes kandidat til præsidentposten, sagde Lincoln Chafee.

Senator i otte ĂĄr
Lincoln Chafee var republikansk senator i otte år fra 1999 til 2007. Efterfølgende stillede han op som uafhængig guvernør i 2010, før han i sit sidste år på guvernørkontoret blev en del af Demokraterne.

Chafee trak sit kandidatur den 23. oktober efter vedvarende dĂĄrlige meningsmĂĄlinger.

Foto: Scanpix

Webb

Webb

Jim Webb - demokraterne
Tidligere senator for den amerikanske delstat Virginia

69-ĂĄrige Jim Webb meddelte sit kanidatur den 2. juli 2015 via en meddelelse pĂĄ sin hjemmeside.

- Efter mange måneders tænkning, overvejelser og diskussion, har jeg besluttet at søge embeddet som præsident for USA, skriver han her.

Han forklarer sit kandidatur med, at landet "har brug for en frisk tilgang til at løse de problemer, som man står over for".

Krigsveteran
Jim Webb er krigsveteran fra Vietnamkrigen og tidligere flĂĄdeminister fra maj 1987 til februar 1988 under daværende præsident Ronald Reagan. Han sad i Senatet fra 2007-2013.

Den 20. oktober 2015 oplyste Webb, at han ikke længere gik efter Demokraternes nominering. I stedet ville han overveje muligheden for at stille op som uafhængig kandidat.

Foto: Scanpix

Lessig

Lessig

Lawrence Lessig - demokraterne
Juraprofessor og politisk aktivist

Lessig meldte sig som demokratisk kandidat 6. september.

Han er juraprofessor på det prestigefyldte Havard Universitet og kendt som politisk aktivist. Lessig er kendt for at grundlægge Creative Commons, der er et forsøg på at tilpasse copyright-regler til den teknologiske udvikling og give brugere rettigheder til materiale, uden individuelle aftaler.

Kun Ă©t mĂĄl
Lessig adskilte sig fra de andre kandidater, da han kun havde et mĂĄl – udvidelse af stemmerettigheder. Skulle han blive valgt ville han træde tilbage og overlade mandatet til sin vicepræsident, sĂĄ snart ”The Citizen Equality Act” var blevet vedtaget.

Lovforslaget skulle give amerikanerne bedre stemmerettigheder, omstrukturere valgsystemet og samtidig gøre op med præsidentkandidaternes kæmpe forbrug af kampagnemidler.

Lessig indsamlede via en crowdfundingkampagne selv en million dollars.

Han opnåede dog aldrig den store opbakning - eller opmærksomhed - og den 2. november trak han sig som kandidat.

Foto: Getty Images

Trump

Trump

Donald Trump - republikanerne
Amerikansk rigmand og direktør for Trump Organizaion, der står bag flere ikoniske bygninger i USA.

69-ĂĄrige Donald Trump meldte officielt sit kandidatur ud den 16. juni med ordene:

- Jeg stiller officielt op til posten som USA's præsident, og vi vil gøre dette land storslået igen.

- Jeg bliver den største præsident, som Gud nogensinde har skabt, sagde han. 

Fra outsider til frontløber
Nyhedsbureauet Reuters pĂĄpeger, at Donald Trump næppe har mange chancer for at nĂĄ sĂĄ langt, at han kan tages i ed som præsident den 20. januar 2017 og afløse præsident Barack Obama. 

Ikke desto mindre er Trump kommet forrygende fra start under de første caucus og primærvalg, hvor han har formĂĄet at slĂĄ flere af de mere etablerede politiske kandidater af banen med sin kompromisløse stil og farverige udtalelser. 

Efter at have vundet bĂĄde New Hampshire og South Carolina bliver Trump nu i højere grad end nogensinde betragtet som en sandsynlig republikansk kandidat til Det Hvide Hus. 

Politik
Donald Trump lover blandt andet, at han vil bygge en grænsemur mod Mexico, nĂĄr han bliver præsident - og at han vil tvinge Mexico til at betale for muren. Han har ogsĂĄ lagt sig ud med landet muslimer ved efter San Bernardino- terrorangrebet at sige, at han vil nægte alle muslimer indrejse i USA.

Desuden vil han skabe flere job, vækst og velstand i det amerikanske samfund. Og han henviser til sit omfattende forretningsimperium, som bevis pĂĄ, at han ved, hvad han taler om.

Donald Trump har blandt andet fĂĄet støtte fra det konservative ikon Sarah Palin. 

Foto: Scanpix

Cruz

Cruz

Ted Cruz – republikanerne
Amerikansk senator for Texas og tidligere indenrigspolitisk rĂĄdgiver for George W. Bush op til præsidentvalget i 2000.

Den 44-årige senator og spydspids for den ultrakonservative Tea Party-bevægelse meddelte sit kandidatur via det sociale medie Twitter den 23. marts 2015.

Ted Cruz er en ud af tre senatorer med latinamerikansk baggrund – de øvrige er Bob Menendez og Marco Rubio, hvor sidstnævnte ogsĂĄ stiller op som præsidentkandidat for Republikanerne. Ted Cruz blev født i Canada af en amerikansk mor og en cubansk far. 

Politik
Det faktum, at Ted Cruz ikke er født i USA, har gentagende gange fået rivalen Donald Trump til at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt han overhovedet har ret til at stille op som amerikansk præsidentkandidat.

Han startede sit kandidatur med en række tv-optrædener og besøg i Iowa og New Hampshire og har oprettet sit valgkontor i Houston.

Som ultrakonservativ har Ted Cruz sine kernevælgere blandt landet religiøse segment. Han går ind for dødstraf, retten til at bære våben og er en stærk modstander af abortrettigheder, som han mener kun bør finde sted, hvis moren er i livsfare.

Foto: Scanpix

Rubio

Rubio

Marco Rubio - republikanerne
Amerikansk senator og tidligere medlem af Repræsentanternes Hus i Florida.

Den 44-årige Marco Rubio er en ud af tre senatorer med latinamerikansk baggrund – de øvrige er Bob Menendez og Ted Cruz, hvor sidstnævnte også stiller op som præsidentkandidat for Republikanerne. Rubio er født i Miami, Florida som søn af cubanske immigranter,

Han annoncerede sit kandidatur den 13. april 2015, da han ringede rund til bidragsydere. I en tale kaldte han sig selv som en fremad-seende-næste-generation-leder.

- For mange af vores ledere og vores ideer er fanget i det 20. ĂĄrhundrede.

Partitoppens favorit
Han får til sin kampagne hjælp af Jim Merrill, der ledede Mitt Romneys indledende kampagne og er flere gange blevet udnævnt som Tea Party-bevægelsens kronprins.

Marco Rubio bliver betraget som partitoppens moderate kandidat til nomineringen - ikke mindst efter, at Jeb Bush har trukket sig. HĂĄbet er, at han pĂĄ sigt kan samle flere vælgere and de mere radikale kandidater Ted Cruz og Donald Trump.

Ikke desto mindre er Rubio løbet ind i flere problemer. Blandt andet da han under en katastrofal debat endte med at gentage den samme indstuderede sætning hele fire gange. 

Marco Rubio valgte den 16. marts 2016 at trække sig fra præsidentkapløbet.

Foto: TV 2

Carson

Carson

Ben Carson – republikanerne
Forfatter og pensioneret hjernekirurg.

Den 63-ĂĄrige Ben Carson annoncerede sit kandidatur den 4. maj 2015.

- Jeg er villig til at blive en del af ligningen, og derfor annoncerer jeg nu mit kandidatur til at blive USA's næste præsident, sagde Carson i et interview med tv-stationen WPEC i Florida.

Han er populær i Tea Party-bevægelsen, er det første afroamerikanske præsidentemne hos republikanerne, og han var den første kirurg, der i 1987 succesfuldt skilte siamesiske tvillinger, der sad sammen i baghovedet, ad. 

Image
Carson har dog ikke formĂĄet at fĂĄ fodfæste over for de mere retorisk hĂĄrdtslĂĄende kandidater, som Trump og Cruz, ligesom han i satire-medier med sin bløde stemme har fĂĄet ry for at være træt og energiforladt. 

PĂĄ den anden side har Ben Carson fortalt om en fattig opvækst med en ung enlig mor og teenageĂĄr, hvor han havde et voldsomt temperament, der blandt andet førte til, at han forsøgte at angribe sin mor med en hammer og stikke en ven med kniv. Flere har dog betvivlet rigtigheden af disse episoder.

Ben Carson har ikke vundet nogen delstater og efter endnu et skuffende resultat pĂĄ Super Tuesday, udtalte Ben Carson 2. marts, at han "ikke ser en politisk vej frem" i sit forsøg pĂĄ at blive republikanernes præsidentkandidat. Derfor valgte han at udeblive fra den republikanske debat to dage senere. 

Den 4. marts udmeldte Carson, at han trækker sig officielt fra kapløbet om at blive sit partis præsidentkandidat.

Foto: Scanpix

Kasich

Kasich

John Kasich - republikanerne
Guvernør i Ohio siden 2011.

John Kasich valgte at trække sig officielt fra præsidentvalgkampen den 4. maj 2016.

Den 63-ĂĄrige Kasich meddelte officielt sit kandidatur den 21. juli ved et arrangement pĂĄ sit gamle universitet, Ohio State University.

- Der er mange mennesker i USA, der i dag ikke tror, at den amerikanske drøm lever, og jeg forstår deres bekymring, sagde John Kasich.

- Jeg er her i dag for at bede for jeres bønner, jeres indsats og jeres støtte, for jeg har besluttet at stille op som præsidentkandidat.

Støttede Bush
John Kasich er en erfaren herre i amerikansk politik, og han sad i perioden 1983-2001 i Repræsentanternes Hus, og siden 2011 har han været guvernør i delstaten Ohio.

Han ønskede allerede i 2000 at opstille som præsidentkandidat, men han trak sig dengang hurtigt fra kapløbet og støttede i stedet George W. Bush.

Kasich opnåede et godt valgresultat i New Hampshire, hvor han kom ind på en andenplads efter Donald Trump. Alligevel er han sakket bagud i kampen om den republikanske nominering, og flere analytikere spekulerer på, hvornår han giver op og trækker sig fra kampen.

Foto: Scanpix

Bush

Bush

Jeb Bush - republikanerne
Tidligere guvernør i Florida.

Jeb Bush meldte sig officielt ind i kampen om at blive Det Republikanske Partis præsidenkandidat ved et arrangement pĂĄ Dade College i Miami den 15. juni 2015.

- Kampen starter i dag. Jeg stiller op som kandidat til præsidentposten i USA. Vi vil tage kontrol med vores fremtid endnu engang i det her land. Jeg vil ikke tage noget eller nogen for givet. Jeg vil kæmpe med hjertet. Jeg vil kæmpe for at vinde, sagde han.

I familie med to eks-præsidenter
Han havde indsamlet et tocifret millionbeløb i dollar og senest forsøgt at skærpe sin internationale profil med et besøg i Europa, hvor han demonstrerede en god viden om blandt andet konflikten i Ukraine.

Jeb Bush er søn af USA's tidligere præsident George H.W. Bush og lillebror til George W. Bush, der sad i Det Hvide Hus, inden demokraten Barack Obama kom til.

Startede som favorit
I begyndelsen blev Jeb Bush anset for at være republikanernes favorit til nomineringe - og samtidig mente mange, at han havde en reel mulighed for at nĂĄ hele vejen til Det Hvide Hus. Hans politik var mere kompromissøgende end storebrorens og hans kone er fra Mexico, hvilket kunne tiltrække latinamerikanske stemmer. 

Men meget hurtigt sakkede Jeb Bush bagud i kapløbet. Ikke mindst når han blev sat op imod den højtråbende Donald Trump, der flere gange gik til angreb på den 63-årige politiker, og flere gange havde held til at få Jeb Bush til at fremstå svag.

Efter at være sakket bagud under primærvalgene i de tre første stater, valgte Jeb Bush 21. februar at kaste hĂĄndklædet i ringen i South Carolina.  

Foto: Scanpix

Gilmore

Gilmore

Jim Gilmore - republikanerne
Tidligere guvernør i delstaten Virginia fra 1998 til 2002.

Den 65-årige Jim Gilmore var kortvarigt også en del af præsidentkapløbet forud for valget i 2008, men han trak hurtigt sit kandidatur tilbage inden den afgørende fase.

Jim Gilmore trak sit kandidatur den 12. febraur 2016, efter han havde fået meget få stemmer ved primærvalgene i Iowa og New Hampshire.

Foto: Scanpix

Fiorina

Fiorina

Carly Fiorina - republikanerne
Tidligere direktør i it-virksomheden HP.

Den 50-årige Carly Fiorina annoncerede sit kandidatur den 4. maj i programmet ”Good Morning America” på ABC News.

- Jeg mener, at jeg er den bedste person til jobbet, fordi jeg forstår, hvordan økonomien faktisk fungerer, lød det fra den eneste kvindelige kandidat blandt republikanerne.

RĂĄdgiver for McCain
I perioden 1999-2005 var Carly Fiorini den første kvindelige chef for en af de 20 største virksomheder i USA.

Hun fungerede som rådgiver for John McCain under hans præsidentkampagne i 2008, som han tabte til Barack Obama.

Fiorina meddelte den 10. februar, at hun trak sig som kandidat.

Foto: Scanpix

Christie

Christie

Chris Christie - republikanerne
Guvernør i New Jersey siden 2010.

52-ĂĄrige Christie meddelte sit kandidatur ved et arrangement pĂĄ sin gamle high school i Livingston, New Jersey, den 30. juni 2015.

- Jeg har kæmpet for befolkningen i New Jersey, og nu er jeg klar til at kæmpe for befolkningen i USA.

Skandale
Christie blev længe set som favorit til at blive Republikanernes næste præsidentkandidat, men blev i 2014 ramt af en skandale, da det kom frem, at Christies rådgivere havde beordret en bro lukket som en hævnaktion mod en politisk modstander.

Den 10. februar bekræftede Christies kampagnefolk, at han trak sit kandidatur. 

Forinden var han dog manden, der fik udstillet Marco Rubio som en indstuderet robot, da Rubio gentog sig selv fire gange under en debat. Den scene fik konsekvenser for Rubio, men skabte ikke tilstrækkelig fremgang for Christie.

Foto: Scanpix

Santorum

Santorum

Rick Santorum - republikanerne
Tidligere republikansk senator fra Pennsylvania.

Rick Santorum har tidligere forsøgt at komme i Det Hvide Hus, da han i 2012 stillede op. 

Santorum lancede sin kampagne den 27. maj 2015 fra en fabrik i byen Cabot, Pennsylvania, der ligger i udkanten af Pittsburgh med ordene:

- Vi kan ikke sidde med hænderne i skødet, mens Amerika bliver udhulet og de store statslige politikere gør det sværere for vores medarbejdere, og derefter vende rundt og bebrejde dem for at miste arbejdspladser i udlandet. Amerikanske familier har ikke behov for endnu en præsident, der er bundet til store regeringer eller store penge, sagde han og afsluttede:

- Og i dag er dagen, hvor vi begynder at slĂĄs tilbage.

Begge kamre
Den 57-ĂĄrige politiker har tidligere repræsenteret delstaten Pennsylvania i begge kamre i Kongressen - først i Repræsentanternes Hus fra 1991-1995 og senere i senatet fra 1995 til 2007.

Santorum trak sit kandidatur den 3. februar, efter at han kun fik én procent af stemmerne ved det første republikanske vælgermøde i Iowa

Foto: Scanpix

Paul

Paul

Rand Paul – republikanerne
Amerikansk senator for Kentucky.

Den 52-årige læge med speciale i øjensygdomme offentliggjorde sit kandidatur til posten som USA’s næste præsident den 7. april 2015. På sin hjemmeside skrev han om hans grund til at stille op.

- Jeg stiller op som kandidat, fordi vores land skal vende tilbage til principperne om frihed og mindre bureaukrati.

Særlig ære
Rand Paul – der ligesom Ted Cruz har markeret sig i Tea Party-bevægelsen - har vundet den såkaldte ”straw poll” tre år i træk. Æren uddeles på den årlige politiske konference for konservative og er en slags barometer for, hvem der er partiets mest populære præsidentkandidat blandt de konservative deltagere på konferencen.

Rand Paul vandt i 2013 over den anden præsidentkandidat Ted Cruz. Mitt Romney har som den eneste vundet prisen fire gange.

Paul trak sit kandidatur den 3. februar, to dage efter det første caucus i Iowa, hvor han opnåede femteflest stemmer blandt republikanerne.

Foto: Scanipix

Huckabee

Huckabee

Mike Huckabee - republikanerne
Tidligere præst, tv-vært og guvernør i Arkansas. 

Han offentliggjorde sit kandidatur den 5. maj 2015 – det har han i øvrigt prøvet før, da han også stillede op i 2008. Her tabte han til John McCain, der senere tabte til Barack Obama.

Siden valgkampen i 2008 og indtil maj i år har han desuden været vært på et ugentligt talk show på den republikanske tv-station Fox News. Han stoppede med værtsrollen umiddelbart før, han annoncerede sit kandidatur.

Som mange af hans modkandidater er han ikke en del af Tea Party-bevægelsen.

Huckabee trak sig som kandidat 2. februar efter primærvalgets første runde i Iowa, hvor han fik ringe opbakning.  

Foto: TV 2

Pataki

Pataki

George Pataki - republikanerne
Tidligere guvernør i delstaten New York.

George Pataki har været guvernør ad tre omgange mellem 1995 og 2006. Særligt interessant er det, han var leder at delstaten under terrorangrebet i New York 11. september 2001.

Pataki har selv udtalt, at han 'godt er klar over, at chancerne er meget smĂĄ'.

George Pataki har som en af de fĂĄ præsidentkandidater udtrykt, at han mener, at der igen skal indsættes amerikanske tropper i Irak for at bekæmpe voksende islamiske trusler - heriblandt IS. 

Den 29. december 2015 meddelte 70-ĂĄrige Pataki, at han trak sit kandidatur.

- Mens i aften er slutningen pĂĄ min rejse mod Det Hvide Hus, da jeg indstiller min præsidentkampagne, er jeg sikker pĂĄ, at vi kan vælge den rigtige person, en der kan samle os, sagde han pĂĄ amerikansk tv.

Foto: Scanpix

Graham

Graham

Lindsey Graham - republikanerne
Senator i delstaten South Carolina.

- Jeg stiller op, fordi jeg mener, at verden er ved at falde fra hinanden, har han sagt til TV-stationen CBS.

- Det er ikke andre kandidaters fejl, der får mig til at stille op. Det gør jeg, fordi jeg mener, at jeg har evnerne til at stå i spidsen for landet.

Lindsey Graham er kendt for at være skarp kritiker af præsident Barack Obamas udenrigspolitik. Derudover er han ifølge Reuters ogsĂĄ nær ven med John McCain, der i 2008 var Republikanernes præsidentkandidat, men sĂĄ sig slĂĄet af Barack Obama.

Den 21. december meddelte Graham i et interview med CNN, at han trak sit kandidatur.

- Jeg indstiller min kampagne, men jeg indstiller ikke mit ønske om at hjælpe landet. Jeg har ramt en mur, lød det fra Graham.

Foto: Scanpix

Jindal

Jindal

Bobby Jindal - republikanerne
Guvernør i Louisiana siden 2007.

Den 44-årige indisk-amerikanske Bobby Jindal præsenterede sit kandidatur ved et arrangement i New Orleans den 24. juni med ordene:

- Der er en masse gode oplæsere, der stiller op til præsidentvalget allerede, sagde han og tilføjede: - Vi har fĂĄet nok af oplæsere. Det er tid til et handlingsmenneske.

Bobby Jindal har tidligere været meget kritisk overfor Barack Obamas politik overfor Islamsk Stat. Hans kritik er gĂĄet pĂĄ, at han ikke mener, at der har været en samlet plan for at ødelægge den militante gruppe.

Den 17. nobember meddelte Jindal, at han trak sit kandidatur, efter opbakningen til den 44-ĂĄrige guvernør havde været minimal i adskillige meningsmĂĄlinger.  

Foto: Scanpix

Walker

Walker

Scott Walker - republikanerne
Guvernør i Wisconsin siden 2011.

47-årige Walker offentliggjorde sit kandidatur den 13. juli og vil efter eget udsagn kæmpe for lavere skatter, en genopbygning af det amerikanske militær og stå imod aggressioner fra lande som Rusland.

Han har desuden ved tidligere lejligheder bekendtgjort, at han er imod abort og vielser mellem homoseksuelle.

Negativ tone
Scott Walker er populær blandt de republikanske vælgere og lå i flere målinger på RealClearPolitics.com nummer to bag konkurrenten Jeb Bush, når amerikanerne bliver spurgt om, hvem de gerne vil se som republikansk præsidentkandidat.

Walker er gift med Tonette og sammen har parret sønnerne Matt og Alex.

Selvom Walker blev betegnet som en af favoritterne, meddelte han den 21. september, at han trækker sig fra kapløbet om at vinde republikanernes nominering. Han giver den negative tone i debatten skylden for sit exit.

Foto: Scanpix

Perry

Perry

Rick Perry - republikanerne
Tidligere guvernør i Texas.

Rick Perry annoncerede sit kandidatur den 4. juni 2015 ved Addison lufthavnen lidt uden for Dallas. I talen lagde han særligt vægt pĂĄ udenrigspolitikken. 

- Ledelse handler ikke om at være til stede pĂĄ Senat-gulvet. Det er ikke, hvad du siger. Det er, hvad du har gjort, sagde Perry.

Kunne ikke huske eget valgprogram
Den 65-ĂĄrige politiker forsøgte ogsĂĄ i 2012 at blive præsidentkandidat, men hans valgkamp gik i vasken, da han under en tv-debat ikke kunne huske sit eget valgprogram.

Også i 2015 måtte Rick Perry trække stikket på sin kampagne. Efter en stribe dårlige målinger, valgte han den 11. september som den første at trække sig som kandidat.

Foto: Scanpix