Ligdele fra 86 jøder fundet i aflåst skab: Skulle bruges i nazieksperiment

16x9
Det var i et skab bag denne dør, at det makabre fund blev gjort. Foto: Scanpix

Forskeren Raphael Toledano fra Retsmedicinsk Institut på Strasbourg Universitet har brugt mere end et årti på at studere Strasbourgs nazihistorie.

Forskeren Raphael Toledano fra Retsmedicinsk Institut på Strasbourg Universitet har brugt mere end et årti på at studere Strasbourgs nazihistorie.

Den 9. juli fik Toledano i den grad syn for sagen, da han sammen med en kollega fandt flere reagensglas og krukker i et aflukket skab i et rum på universitet.

Indholdet var kropsdele, hudprøver og jordiske rester fra 86 jøder, der blev gasset under Holocaust. Krukkerne og glassene var systematisk mærket og indeholdt blandt andet. Det skriver den engelske avis The Guardian.

De jordiske rester skulle efter planen have været anvendt til menneskeforsøg under ledelse af den berygtede nazist og professor August Hirt.

- Det var et chok at opdage, at krukkerne stadig var der, siger Raphael Taledano til avisen.

Han blev først bekendt med de makabre prøver i et brev, som universitetets tidligere rektor Camille Simonin havde sendt til myndighederne i 1952. Prøverne skulle oprindeligt have været brugt som bevismateriale i en retssag mod Hirt.

Men professoren begik selvmord mod krigens slutning – kort efter amerikanerne havde befriet Strasbourg fra den tyske besættelsesmagt.

Ifølge myndighederne i Strasbourg, der ligger tæt på grænsen til Tyskland, er det nu planen, at de jordiske rester skal begraves efter jødisk tradition.