Udland

Rasende republikanere kræver Trumps afgang

Donald Trumps popularitet er i frit fald internt i det republikanske parti, og adskillige fremtrædende medlemmer kræver nu, at han trækker sig som præsidentkandidat. 

Det skriver flere medier, heriblandt The Guardian.

Kravet kommer på et tidspunkt, hvor flere meningsmålinger spår den kontroversielle forretningsmand til at vinde nomineringen til valget næste år. 

Men en kommentar fra Trump på et vælgermøde i Iowa i lørdags har fået flere republikanere op i det røde felt. Her rettede den 69-årige mangemilliardær en sønderlemmende kritik mod den tidligere republikanske præsidentkandidat John McCain, der blev holdt som fange af Vietcong-bevægelsen i fem et halvt år under Vietnam-krigen. 

- Han er ikke nogen krigshelt. Han er krigshelt, fordi han blev taget til fange? Jeg kan godt lide folk, der ikke bliver taget til fange, sagde Trump ifølge The Guardian. 

78-årige McCain blev tortureret under sit fangeskab i Vietnam og har som en direkte konsekvens sidenhen ikke kunnet løfte sine arme over hovedet. Han er en af Donald Trumps største kritikere og har tidligere betegnet deltagerne på et Trump-vælgermøde i Arizona som "tosser."

Et nyt lavpunkt

Derudover har John McCain i årevis været en af de mest fremtrædende republikanere i Kongressen på det udenrigspolitiske område, ligesom han vandt sit partis nominering til præsidentvalget i 2008, hvor han dog som bekendt tabte til Barack Obama. 

Ifølge Rick Perry, der også stiller op som præsidentkandidat, er Trumps seneste udfald et nyt lavpunkt i amerikansk politik.

- Donald Trump bør med det samme undskylde for at angribe senator McCain og alle de andre veteraner, der har forsvaret og tjent vores land (...) Hans angreb på veteraner gør ham ude af stand til at være leder af hæren, og han bør trække sig fra præsidentvalgkampen med det samme, siger Perry ifølge The Guardian. 

Samme toner lyder fra flere andre republikanske præsidentkandidater såsom Rick Santorum, Lindsey Graham, Scott Walker og Jeb Bush, der alle er kommet McCain til forsvar. 

Nægter at trække sig 

Trumps kritik af McCain sker få uger efter, at han skabte overskrifter ved at kalde størstedelen af mexicanske immigranter for "tyveknægte og voldtægtsforbrydere."

Og selvom presset stiger på den tidligere reality-stjerne, gør Trump det klart, at han ikke har tænkt sig at trække sig som præsidentkandidat eller give McCain en undskyldning. 

- Nej, overhovedet ikke, siger Trump i et interview med ABC, hvor han samtidig slår fast, at han overvejer at stille op som uafhængig præsidentkandidat, hvis ikke han vinder nomineringen hos Republikanerne. 

Se hele interviewet med Donald Trump i videoen nedenunder. 

T2Toolbox embed