Flygtninge på græsk ferieø: Vi føler os ulækre

Hundredvis af flygtninge ankommer hver dag til de græske øer. De flygter fra krig og elendighed i håbet om et bedre liv – men det, de ankommer til på den græske ferieø Lesbos, er langt fra det paradis, som de danske turister rejser ned for at opleve.

- Her er ikke sund mad og ikke noget vand, så vi føler os ret ulækre. Jeg vil gerne væk herfra, siger Faghira Havash, der er flygtet fra Syrien.

TV 2’s Ole Vestergaard har besøgt det flygtningeopsamlingscenter, som bådflygtningene bliver indkvarteret i midlertidigt, indtil de kan fragtes videre i systemet.

- Der er møgbeskidt her i lejren, affaldet hober sig op, og det er ikke fordi, at de er specielt svinske, men der er ikke ret mange skraldespande af en eller anden grund. Og der er i det hele taget ikke ret meget af nogen ting, siger Ole Vestergaard, der fortæller at flygtningene må deles om fem til ti vandposter og fire-fem toiletter:

- Det er meget, meget kummerligt.

Minimal hjælp fra den græske regering

Lejren ligger ud for hovedbyen Mytilene, og den huser løbende flere tusinde mennesker – selvom der egentlig kun er plads til langt færre. Nogle af teltene har de græske myndigheder doneret, men det er sparsomt, hvad der ellers er kommet af hjælp fra det i forvejen økonomisk pressede land.  

- De store hjælpeorganisation er også lidt fraværende, men der er mange private hjælpeorganisationer, som kommer med ting såsom mad, vand og lægehjælp, fortæller Ole Vestergaard.

Utilfredsheden er tydelig hos Fakhim Karim, der bor i et lille gult telt med fem andre personer.

- De græske myndigheder kan ikke lade os blive her mere. Jeg har været her i fire dage, siger Fakhim Karim, der har taget turen fra Afghanistan til Lesbos.

Nu må de hjælpe

Mange af flygtningene har måttet gå de cirka 60 kilometer, der er fra kysten til teltlejren, da det var ulovligt for de lokale at give dem et lift eller lade dem bo på hoteller.

- Der har været nogle lidt besynderlige regler for, hvad grækerne måtte gøre med henvisning til en masse græsk bureaukrati og regler, siger Ole Vestergaard.

Men det er nu ændret, og derfor bliver flygtningene fragtet til opsamlingscentret i busser. Her bor flygtningene i gennemsnit mellem fem og ti dage, mens de venter på deres opholdspapirer, så de kan få tilladelse til at blive et halvt år i Grækenland. 

Grækenland er lige nu det land i Europa, der modtager flest flygtninge. I årets første seks måneder er over 78.000 ankommet til de græske øer. Intet tyder lige nu på, at det tal vil holde op med at stige.

Se hele Ole Vestergaards indslag fra Lesbos herunder. 

Bådflygtninge strømmer til feriestrand

Bådflygtningene strømmer i større og større antal til den græske ferieø Lesbos. I januar blev 737 registreret på øen. og siden er der kun kommet flere fra måned til måned.

I maj var antallet oppe på 7.200.

Alene i løbet af en enkelt dag samlede kystvagten 670 mennesker op i havet ud for de græske øer. En af de små både havde 263 mennesker ombord.

Grækenland har siden nytår modtaget over 88.000 flygtninge. 

Størstedelen af flygtningene kommer fra Syrien, Afghanistan og Irak. En mindre del af flygtningene kommer fra lande som Bangladesh, Yemen, Eritrea og Sudan.

Kilde: FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Associated Press (AP)