Ekstra 'bagage': Danske turister tager 1,5 tons nødhjælp med til græsk ferieø

Flygtninge strømmer til de græske ferieøer, hvor også mange danske turister i disse dage tager på ferie. Især Lesbos er hårdt ramt, og derfor har rejsebureauet Spies i de sidste tre uger gjort det muligt for turister at tage 20 kilo ekstra bagage med på charterrejsen, hvis det vel og mærket er nødhjælp til de mange flygtninge.

1,5 tons nødhjælp er det i alt blevet til, fortæller Spies’ kommunikationschef, der er overvældet over danskernes interesse og givelyst.

- Det er virkelig fantastisk, at danskerne er så velvillig stemt over for flygtningene på Lesbos, siger Torben Andersen.

I går slog de alle rekorder, da 50 ud af 212 gæster havde medbragt tøj og sko til flygtningene på Lesbos.

- Det var så meget, at en af vores guider måtte flytte ud af sin lejlighed, så vi kan bruge det som lager på Lesbos, siger Torben Andersen.

En enkel person havde også 45.000 kroner med i kontanter, som han vil bruge på at købe nødhjælp med på øen.

Glade for at kunne hjælpe

Andreas Iversen, hans søster og hendes søn, var blandt dem, der i går fløj afsted med tøj, mad og bleer til de flygtninge, der er kommet til Lesbos.

- Hvis det kan gøre flygtningenes hverdag nemmere på Lesbos, så er jeg da glad for at hjælpe. Vi har jo set mange billeder fra øen med flygtninge, der kommer i land, og det ser jo helt forfærdeligt ud. Så derfor tænkte vi, at vi kan tage de her ting med ned til dem, siger Andreas Iversen, der i går rejste til den græske ferieø.

Grækenland kæmper ligesom Italien med en stadig tiltagende strøm af bådflygtninge fra hovedsageligt Syrien, Afghanistan og Irak. I årets første seks måneder ankom over 78.000 flygtninge til Grækenland. Mange af dem ankommer først til øerne, hvor de så bliver indkvarteret i flygtningeopsamlingscentre, inden de bliver sendt videre i systemet.  

Se interviewet med Spies’ kommunikationschef i toppen af artiklen – og se indslaget med familien Iversen i videoen herunder. 

Bådflygtninge strømmer til feriestrand

Bådflygtningene strømmer i større og større antal til den græske ferieø Lesbos. I januar blev 737 registreret på øen. og siden er der kun kommet flere fra måned til måned.

I maj var antallet oppe på 7.200.

Alene i løbet af en enkelt dag samlede kystvagten 670 mennesker op i havet ud for de græske øer. En af de små både havde 263 mennesker ombord.

Grækenland har siden nytår modtaget over 88.000 flygtninge. 

Størstedelen af flygtningene kommer fra Syrien, Afghanistan og Irak. En mindre del af flygtningene kommer fra lande som Bangladesh, Yemen, Eritrea og Sudan.

Kilde: FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Associated Press (AP)