Udland

Hollande foreslår regering og parlament for eurolande

Frankrigs præsident forsøger at puste liv i en gammel tanke fra landsmanden Jacques Delors, den tidligere EU-kommissionsformand, om et parlament og en regering for eurolandene.

Denne regering skal have "et eget budget og parlament, som skal sikre den demokratiske kontrol", mener François Hollande.

De 19 medlemslande har, siger Hollande, tilsluttet sig eurosamarbejdet, fordi "det var i deres interesse, og ingen har endnu besluttet at forlade det".

EU-samarbejdet er svækket

Landene i eurozonen er - som det fungerer nu - forenet i eurogruppen, hvor finansministrene fra de 19 medlemslande sidder. Den ledes af den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem.

- Truslen kommer ikke fra en overflod af Europa, men fra en mangel på samme, skriver Hollande blandt andet i sin kommentar i avisen Journal du Dimanche.

Præsidenten peger på, at EU-samarbejdet er svækket, og at de 28 medlemslande "kæmper for at finde fælles fodslag. Parlamenter er for langt fra beslutningerne, og folk vender det ryggen, da de føler, at de bliver kørt over".

Dermed har populistiske politiske bevægelser vundet frem ifølge præsidenten.

Sarkozy imod forslaget

Hollandes forgænger på præsidentposten, Nicolas Sarkozy, kritiserer forslaget.

- Jeg mener ikke, at vi har brug for endnu et parlament, siger Sarkozy.

- Vi har brug for øget koordination af den økonomiske politik. Vi har brug for en fransk økonomisk politik, som ikke står i opposition til den økonomiske politik i alle de øvrige lande i eurozonen, siger Sarkozy.

Jacques Delors var formand for EU-Kommissionen i tre perioder fra 1985 til 1994.