Udland

Sikkerhedsrådet skal stemme om atomaftale mandag

FN's Sikkerhedsråd skal mandag stemme om en resolution, der vil blåstemple den historiske atomaftale, som internationale stormagter i denne uge forhandlede på plads med Iran.

Det oplyser anonyme topembedsfolk til det russiske nyhedsbureau Tass og nyhedsbureauet Reuters.

Afstemningen er ifølge begge medier sat til klokken 15.00 dansk tid.

Resolution, der skal stemmes om, er en del af den aftale, som faldt på plads tirsdag i Wien mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig, samt Tyskland.

På et møde blandt Sikkerhedsrådets eksperter torsdag kom ingen med forslag til ændringer af resolutionsteksten, skriver Tass.

- Dokumentet er klar. Der er enighed, og der er ikke blevet foretaget nogen ændringer, siger en kilde i FN-hovedkvarteret til Tass.

Hvis resolutionen som ventet bliver vedtaget, vil syv tidligere FN-resolutioner om Iran træde ud af kraft, når Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har afleveret en rapport til rådet, hvor det bekræftes, at Iran har implementeret nogle dele af aftalen.

Atomaftalen mellem stormagterne og Iran vil få vidtrækkende politiske og økonomiske konsekvenser.

Den kan bortvejre Vestens frygt for, at Iran vil udvikle atomvåben, mens styret i Teheran omvendt kan se frem til at få ophævet økonomiske sanktioner, som har lammet store dele af den iranske økonomi.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg, herunder også militære atomanlæg.

Hvis Iran ikke lever op til indholdet i aftalen, vil FN hurtigt kunne genindføre sanktionerne mod landet.