Udland

Irans ambassadør til TV 2: Israel er de eneste med atomvåben

- Alle iranere er glade. For vi er et stærkt folk, som modsætter sig ethvert pres og på trods af mange års pres og illegale sanktioner mod os, har vi nu levet op til alle de målsætninger, der er sat i årenes løb. 

Sådan siger den iranske ambassadør i Danmark Hamid Barat til TV 2's Simi Jan efter at landet tirsdag nåede en historisk atomaftale med syv stormagter.

- Vi mener, dette resultat er en gevinst for alle. Ingen kan sige, at den ene side har vundet og at den anden side har tabt. Alle vinder efter forhandlingerne, lyder det fra ambassadøren. 

"Vi får et normalt liv"

Hvordan påvirker det almindelige iraneres liv at sanktionerne ophæves?

- Det er helt klart, at efter sanktionerne ophæves får vi et normalt liv. Det gælder især handelen med andre lande. Vi vil meget snart se, at mange lande vil komme til Iran for at investere. Denne position og situation vil hjælpe med at give mit folk et bedre liv, lyder håbet fra Hamid Barat.

Samtidig reagerer han på den kritik, som Israels premierminister Benjamin Netanyahu har rettet mod landet. 

- Vi mener ikke, at Israel har ret til at tale om Irans atomare aktiviteter. For vi har vist at vores aktiviteter var fredelige. Men dette regime er det eneste i regionen, som har atomvåben. Dette regime har forsøgt at udnytte fobien mod Iran til regimets egen fordel. 

"Vi har ikke angrebet andre i 250 år"

Kan vi stole på Iran?

- Du kan jo spørge de andre. Alle lande i regionen har bekendtgjort, at de stoler på Iran. Det står klart, at mit land i over 250 år ikke har angrebet andre lande i regionen. Men på den anden side har andre lande besat dele af mit land og der var krig i mit land på grund af Saddam Hussein - og han blev støttet af vestlige lande, svarer ambassadøren, som samtidig udtrykker håb om mere fred i Mellemøsten. 

- Men freden skal være mere samarbejde mellem landene. og der skal mere alvor fra de vestlige lande, hvis vi for eksempel virkelig vil bekæmpe terrorisme. Så skal folk i regionen se, at de mener det alvorligt.

Striden om det iranske atomprogram

Striden om Irans atomprogram har stået på i årevis. Her er et kort overblik over stridens kerne og konsekvenser:

  • FN's Sikkerhedsråd vedtog i 2006 sanktioner mod Iran som følge af landets atomprogram.
  • Vestlige lande frygtede, at Irans hensigter med atomprogrammet ikke kun var fredelige, og at landet ville forsøge at lave atomvåben.
  • Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har på sine inspektioner ikke fundet beviser for, at Iran udvikler atomvåben. Iran har hele tiden fastholdt, at programmet kun skal bruges til forskning og energiproduktion.
  • Iran er hårdt medtaget af de internationale sanktioner. En atomaftale vil få USA og Vesten til at lempe de fleste af de økonomiske sanktioner.
  • De fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd plus Tyskland har i årevis forhandlet med Iran om en begrænsning af atomprogrammet.
  • En politisk rammeaftale blev indgået 2. april i Lausanne i Schweiz.
  • Fristen for en endelig aftale var 30. juni, men er flere gange blevet forlænget.
  • 14. juli indgik stormagterne og Iran en atomaftale