Udland

Pædofili-anklaget biskop hasteindlagt kort før retssag

Den tidligere katolske ærkebiskop Josef Wesolowski, der lørdag skulle have været stillet for en straffedomstol i Vatikanet, er blevet indlagt på hospitalet på intensivafdelingen. Det rapporterer nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Den tidligere ærkebiskop er tiltalt for pædofili og blev sidste år frataget sine kirkelige beføjelser efter anklager om at have forulempet små drenge seksuelt.

Årsagen til hospitalsindlæggelsen er endnu ukendt, men dommeren i retssagen - der altså skulle være begyndt lørdag - ventes nu at udskyde sagen til et endnu ukendt tidspunkt, skriver Reuters.

Ifølge AFP bliver sagen tilsyneladende alligevel indledt lørdag. AFP skriver således, at han på grund af indlæggelsen ikke kommer til at overvære starten af retssagen.

Risikerer 12 års fængsel

I en erklæring har Vatikanet oplyst, at han vil blive retsforfulgt for beskyldninger om seksuelt at have forulempet mindreårige i årene 2008-2013 under sin udstationering i Santa Domingo og for efter hjemkaldelsen til Rom at have gemt børneporno på sin pc.

66-årige Wesolowski ville lørdag være blevet den første, der som konsekvens af den anti-pædofililovgivning, som pave Frans indførte i Vatikanets straffelov i 2013, kom for retten. Straframmen er op til 12 års fængsel.

I 2014 fandt et kirkedisciplinært panel ham skyldig og frakendte ham retten til at virke som præst.

OVERBLIK: Pædofiliskandaler har rystet Vatikanet

Josef Wesolowski er dog langt fra den eneste i den katolske kirke, der er blevet beskyldt for at misbruge børn seksuelt:

  • I årevis er det væltet ind med beskyldninger fra blandt andet USA, Irland, Tyskland, Italien og Frankrig om præster, der har udnyttet deres embede til at forgribe sig på børn.
  • Vatikanet oplyste i 2014, at der de seneste ti år havde været 3420 såkaldte troværdige beskyldninger mod katolske præster om seksuelt misbrug.
  • I den periode blev 824 præster frataget deres gerning. Den katolske kirke i USA har betalt 2,5 milliarder dollar i erstatning til ofrene.
  • Siden Frans blev valgt som pave i 2013, har han adskillige gange erklæret nultolerance mod medlemmer, som krænker børn.
  • I juni godkendte pave Frans etableringen af et tribunal, der skal håndtere sexanklager mod biskopper.

 Kilder: Reuters og dpa