Glemt nazi-telegram til nedbrudt Hitler solgt for 367.000 kroner

16x9
Hermann Göring sendte dette telegram til Hitler i førerbunkeren i Berlin den 23. april 1945. Foto: Alexander Historical Auctions

Et telegram lå i et årti gemt i en amerikansk soldats pengeskab.

Et telegram lå i et årti gemt i en amerikansk soldats pengeskab. Han talte dårligt tysk og anede derfor ikke, at det gulnede papir var et telegram fra Hermann Göring til Adolf Hitler sendt i Anden Verdenskrigs sidste dage, og at det kan være en lille del af forklaringen på Hitlers selvmord, fordi det pressede den nedbrudte nazistiske leder yderligere på et tidspunkt, hvor krigen var tabt, og russerne nærmede sig førerbunkeren i Berlin. Det skriver Washington Post.

Telegrammet er netop blevet solgt på en auktion for 55.000 dollars, svarende til godt 367.000 kroner, til en ukendt amerikansk køber.

Den nazistiske rigsdagspræsident, Hitlers stedfortræder Hermann Göring, sendte telegrammet til førerbunkeren i Berlin fra sit skjulested i byen Berchtesgaden 23. april 1945:

Min Fører:

General Koller gav mig i dag et referat på baggrund af beskeder givet til ham af generaloberst Jodl og general Christian, ifølge hvilke De omtalte visse beslutninger til mig og påpegede, at jeg, i fald forhandlinger skulle blive nødvendige, ville være i en lettere position end De i Berlin.

Disse tilkendegivelser var mig så overraskende og alvorlige, at jeg følte mig forpligtet til at antage, at hvis intet svar er kommet klokken 2200, har du mistet din frihed til at handle.
I så fald vil jeg anse betingelserne for dit dekret som opfyldte og tage ansvar for Nationen og Fædrelandets velgående. De ved, hvad jeg føler for Dem i disse svære stunder af mit liv, og jeg kan ikke udtrykke dette med ord. Gud beskytte Dem og trods alt lade dem komme her så snart som muligt.

Din trofaste Hermann Göring

Hermann Göring (til højre) sammen med Adolf Hitler og den nazistiske indenrigsminister, Wilhelm Frick, i 1933.
Hermann Göring (til højre) sammen med Adolf Hitler og den nazistiske indenrigsminister, Wilhelm Frick, i 1933. Foto: Scanpix

Göring ville altså have bekræftet, at han skulle tage magten, hvis der skulle ske Hitler noget. 

På det tidspunkt så det allerede sort ud for Hitler. De allierede tropper nærmede sig, og sovjetiske styrker var trængt ind i Berlin.

Telegram fundet i 1958 af soldats søn
Hitler begik selvmord 30. april 1945 ved angiveligt at sluge en cyanid-pille og skyde sig selv i hovedet.

Godt en måned senere gennemsøgte amerikanske soldater den mørke og forladte førerbunker. Her tog kaptajn Benjamin M. Bradin tilfældige papirer med sig – blandt andet telegrammet. Han tog det med hjem til South Carolina og gemte det i sin bankboks. Her blev det fundet i 1958 af hans søn, James Bradin, der gav det til sin historieprofessor på militærakademiet Citadel.

Det amerikanske auktionshus Alexander Historical Auctions solgte telegrammet på en auktion 7. juli sammen med en del andre papirer, billeder og andre effekter fra Anden Verdenskrig. Det var vurderet til 15.000-20.000 dollars, men indbragte altså 55.000 - svarende til mere end 367.000 dollars.

I dag er James Bradin pensioneret, og han bor med sin hustru i Florida. De fortæller Washington Post, at de ikke får en cent af de penge, som telegrammet har indbragt.

Hitler gav op
Telegrammet bliver beskrevet i den nazistiske rustningsminister Albert Speers biografi. Her beskriver Speer Hitler som deprimeret og opgivende. Han tvivlede allerede på Görings loyalitet, men telegrammet så i første omgang ikke ud til at styrke Hitlers mistro til Göring. Hitlers nærmeste brugte det dog til at skabe yderligere splittelse mellem Hitler og Göring og sagde, at Göring planlagde at kuppe sig til magten. 

Senere på dagen 23. april 1945 kom det frem, at Göring allerede havde bedt regeringsmedlemmer komme til ham, hvis Hitler skulle falde. Det gjorde Hitler rødglødende rasende, og han degraderede Göring, så han ikke længere skulle være hans stedfortræder. Herefter blev Hitler ifølge Albert Speer igen ligeså deprimeret som tidligere på dagen.

- Nu havde han ikke længere energi til at skjule sin tilstand. Han gav op, skriver Albert Speer.

Hermann Göring blev arresteret af amerikanske styrker 8. juni 1945. Han blev dømt til døden under Nürnbergprocessen, men begik selvmord ved at sluge cyankalium 15. oktober 1946, to uger inden henrettelsen skulle have fundet sted.

Hermann Göring (forreste række længst til venstre) sammen med sine medtiltalte under Nürnbergprocessen.
Hermann Göring (forreste række længst til venstre) sammen med sine medtiltalte under Nürnbergprocessen. Foto: Scanpix