Udland

20 år efter massakren i Srebrenica: - Jeg blødte og ventede på at dø

Mellem bunker af døde kroppe lå Nedzad Avdic levende under Srebrenica–massakren for 20 år siden. Nu fortæller han til nyhedsbureauet AP og BBC, hvordan han undgik at blive én af de tusindvis personer, der blev dræbt af serbiske soldater.

Nedzad Avdic var på flugt fra serbiske soldater for 20 år siden.

Lørdag er 20-årsdag for massakren i Srebrenica i Bosnien. Dengang blev bosniske muslimer jagtet og slået ihjel af bosniske serbere fra den 13. til den 17. juli.

Natten mellem den 11. og 12. juli forsøgte tusinder af mænd at flygte gennem bjerge mod et muslimsk kontrolleret område ved byen Tuzla. 

Børn og kvinder blev skilt ad fra kampdygtige mænd af den bosnisk-serbiske hær i 1995 inden massakren.
Busser kørte kvinder, børn og ældre mænd ud af Srebrenica. Inden for 36 timer blev 23.000 kvinder og børn fragtet væk. De fleste kom til byen Tuzla nord for Screbrenica.

Mange nåede ikke ligeså langt som Nedzad Avdic. Under deres flugt blev de skudt, og hvis de overgav sig frivilligt, blev de kørt væk i lastbiler, busser og andre køretøjer til områder, hvor soldaterne kunne henrette dem. 

Omkring 8.000 mænd og store drenge blev dræbt af de serbiske soldater i skove, på skoler, marker og i lagerbygninger.

Hæren bag drabene var ledet af Ratko Mladic, som ses til højre i billedet.

Dengang var Nedzad Avdic 17 år. Han og en række andre mænd blev bragt til en skole for at blive dræbt af soldaterne. Med hænderne bundet bag på ryggen, stillede soldaterne dem op på en række for at skyde dem.

Nedzad Avdic blev skudt i sin mave, højre arm og venstre fod. Han faldt og landede ovenpå bunker af kroppe, der også var blevet skudt. I flere timer lå Nedzad Avdic blandt de døde.

- Jeg blødte og ventede på at dø, fortæller Nedzad Avdic til nyhedsbureauet AP.

I dag er Nedzad Avdic 37 år. Her kigger han ind ad vinduet på den skole, hvor serbiske soldater forsøgte at dræbe ham.

Om natten hørte Nedzad Avdic en anden overlevende kalde ham til sig. Sammen fik de med deres tænder gnavet hinandens hænder fri fra rebene.

De flygtede gennem skoven, hvor de vandrede dag og nat og sov på kirkegårde. Omkring sig kunne Nedzad Avdic høre soldaterne, som han frygtede ville fange ham igen. Flere gange var Nedzad Avdic ved at give op på grund af smerterne fra skudene.

Nedzad Avdic på mindestedet i Srebrenica for de døde under massakren.

Soldaterne opdagede dem ikke, før de var i sikkerhed. På flugten kom de til sidst til en muslimsk by, hvor de permanent var sluppet fri fra massakren.

Nedzad Avdic står ved nogle sten, hvor navnene på døde og begravede er indgraveret.

Fredag, nu 20 år efter, mindedes Nedzad Avdic massakrens ofre i St Giles Cathedral i Edinburgh. Blandt ofrene er hans far og onkel, som han flygtede sammen med.

- 20 år efter leder vi stadig efter vores elskede; mine onkler og mine fætre. Jeg har stadig ikke begravet dem, siger han til BBC.

Lørdag finder en mindehøjtidelighed sted for at markere 20-årsdagen for massakren. Under højtideligheden vil 136 nyligt identificerede ofre blive begravet.

I toppen kan du se et klip fra mindehøjtideligheden.

Du kan læse mere om massakren i Srebrenica i faktaboksen.

OVERBLIK: Massakren i Srebrenica

Et erklæret folkemord fandt sted i Srebrenica for 20 år siden. Få et overblik over hvad der skete her:

  • Srebrenica er en by i Bosnien-Hercegovina, cirka 80 kilometer nordøst for Sarajevo, tæt på grænsen til Serbien.
  • Efter folketællingen i 1991 bestod Srebrenica af 75 procent muslimer og 23 procent serbere.
  • I 1993 var befolkningen steget fra cirka 30.000 til cirka 70.000 efter en stor tilstrømning af flygtninge.
  • Srebrenica var af FN erklæret en "sikker zone", men byen blev alligevel offer for en bosnisk-serbisk offensiv i 1995.
  • Cirka 8000 bosniske drenge og mænd blev massakreret af serbiske soldater i dagene fra 13. til 17. juli 1995. Massakren betragtes som den værste krigsforbrydelsen i Europa efter Anden Verdenskrig.
  • Både FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY) og Haag-domstolen (ICJ) har fastslået, at Srebrenica-massakren var et folkemord.
  • Krigen i Bosnien mellem 1992 og 1995 kostede over 100.000 mennesker livet.
  • Srebrenica er i dag en del af Republika Srpska, den serbiske del af Bosnien-Hercegovina.

Kilde: NTB og AFP