Udland

Største krise i 25 år: Fire millioner flygtet fra Syrien

FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, meddeler, at antallet af syriske flygtninge uden for Syrien har oversteget fire millioner mennesker. Det gør det dermed ifølge kommissariatet til den største enkeltstående flygtningekrise i næsten et kvart århundrede.

Den tragiske borgerkrig i Syrien kører nu på femte år, og flygtningetallet er løbende steget kraftigt. Ikke mindst de seneste ti måneder, hvor tallet er steget med én million fra tre til fire millioner. UNHCR forventer, at tallet vil nå omkring 4.270.000 ved udgangen af ​​2015.

Derudover er mindst 7,6 millioner mennesker fordrevet internt i Syrien, hvilket godt og vel svarer til Bulgariens indbyggertal. Mange af dem lever i fattigdom under vanskelige kår.

Talsmanden António Guterres fra UNHCR betoner, at flygtningestrømmen til Europa er stor, men at trykket på Syriens nabolande er absolut størst.   Ikke mindst Tyrkiet, som er det land, der har modtaget flest flygtninge.

Alene i juni måned flygtede op mod 24.000 mennesker over landegrænsen fra det nordlige Syrien, og Tyrkiet anslås at have over 1.8 millioner nødlidende fra nabolandet. Også Libanon, Egypten, Irak og Jordan er flygtningetrykket massivt.

UNHCR anslår, at der er behov for international humanitær bistand på mere en 37 milliarder kroner. Både til akut nødhjælp og til udviklingsbistand i de belastede områder og for at undgå konflikter på grund af den store konkurrence om blandt andet vand, boliger og beskæftigelse.

Ud over de mange flygtninge er massevis af syrere omkommet under borgerkrigen. Tal fra menneskerettigheds-organisationen SOHR viste tilbage i april måned i år, at over 310.000 var blevet dræbt, hvilket svarer til mere end én ud af 100 syrere (mellem én og 1,3 procent, red). Og dødstallet er ikke stoppet med at stige siden. 

Overblik: Sådan begyndte krigen i Syrien

Konflikten i Syrien er gået ind i sit femte år.De seneste fire år er konflikten mellem præsident Bashar al-Assad, oprørsgrupper og militante jihadister blevet mere voldelig og mere kompleks.

Sådan begyndte konflikten:

  • Fredelige demonstranter havde forsøgt at samles i Syrien i kølvandet på Det Arabiske Forår, der skyllede ind over Mellemøsten i 2010, men uden større folkelig opbakning.
  • I midten af marts 2011 blev 15 teenagere anholdt og torteret for regeringskritisk graffiti i byen Daraa nær den jordanske grænse, hvilket fik enorme menneskegrupper på gaden i protest.
  • Syriens præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker mødte demonstranterne med åben ild, vold og massearrestationer.
  • Demonstranterne startede små væbnede grupper for at beskytte sig selv. Hermed gik det fra fredelige demonstrationer til en væbnet konflikt.
  • Konflikten udviklede sig for alvor til åben borgerkrig, da den syriske hær 3. februar 2012 indledte et bombardement af landets tredjestørste by, Homs, for at drive oprørerne ud.

Kilde: BBC