Clinton forsøger at rette op på sit manglende folkelige image

Når Hillary Clinton i aften giver sit første tv-interview til CNN som præsidentkandidat, er det et forsøg på at rette op på sit manglende folkelige im

Når Hillary Clinton i aften giver sit første tv-interview til CNN som præsidentkandidat, er det et forsøg på at rette op på sit manglende folkelige image.

Det kan godt være Hillary Clinton er en politisk superstjerne.

Men hendes stjernestatus er også hendes problem i kampen for at blive USA's første kvindelige præsident. For den valgkampagne, som hun lancerede for snart tre måneder siden, har nogle indbyggede modsætninger. Målet er at møde vælgerne i øjenhøjde, at tage ud i hjørner af det amerikanske samfund som en helt almindelig politiker og lytte til ligeså almindelige amerikaneres tanker og ønsker for fremtiden.

Men det er svært at være almindelig og være på ubemærket lytte-turné, når man hedder Hillary. Præsidentkandidaten, som det meste af kloden kender og allerede har en mening om.

Hillary gjorde sig ikke umage
Hendes afdæmpede og tilstræbte ydmyge tilgang til denne valgkampagne er et direkte udslag af, at hun i 2008 tabte til opkomlingen Barack Obama. Ja, i Iowa, som var den første stat, der holdt primærvalg, tabte hun ikke blot til ham, men også til senator John Edwards, der ligeledes var med i præsidentopløbet.

Demokratiske fodfolk i Iowa fortæller, hvordan Hillary Clinton aldrig rigtig gjorde sig umage i deres stat. Hun var ikke tilgængelig. Hun deltog ikke i små valgmøder som de andre kandidater, men fløj ind til staten i sin privatleasede helikopter, uddelte nærmest kongelige håndtryk og vink til folket og fløj hurtigt ud igen, når hun havde holdt sin tale.

Den slags fejl ønsker hun ikke at begå denne gang. Hun ønsker ikke, at hendes parti skal krone hende som en dronning. Hun ønsker at lade sig vælge efter en demokratisk kamp mod andre kandidater. Hun er blot ikke som de andre kandidater. Og det er både hendes styrke og svaghed. Ingen betvivler hendes kvalifikationer efter et langt liv som politisk hustru, førstedame, senator og udenrigsminister.

De fleste har taget stilling
Men netop hendes lange liv i politik betyder, at de fleste vælgere allerede har taget stilling til hende. Hun deler vandene som få. Enten er folk helt forgabte i Hillary Clinton, eller også kan de ikke udstå hende. Selv blandt demokrater er der en udbredt skepsis overfor hende, også blandt dem der anerkender hendes faglige dygtighed.

Meningsmålinger i flere af de afgørende svingstater viser, at et flertal af vælgerne finder, at hun ikke er til at stole på. De seneste måneders mediedækning af hendes private email-konto, mens hun var udenrigsminister og dubiøse millionbidrag til hendes mands humanitære fond, har ikke hjulpet på det image.

Samtidig kæmper præsidentkandidaten med at skabe begejstring for sin kampagne. Da hun for en lille måned siden holdt sin store tale på Roosevelt Island i New York, mødte tilhængere høfligt op og lyttede og klappede. Men arrangementet havde ikke det schwung og den eufori, som kendetegnede Obamas kampagne tilbage i 2008 eller hendes mand, Bills valgkampe i 1992 og 1996.

Den begejstring finder de demokratiske græsrødder til gengæld hos Hillary Clintons modstander, Bernie Sanders. Han er senator fra Vermont og en af de få demokrater, der med stolthed indrømmer, at han er socialist. Han har ikke de store chancer for at blive Demokraternes endelige præsidentkandidat næste år. Dertil er han for venstreorienteret.

Forspringet skrumper ind
Men det skræmmende for Hillary og hendes folk er, at han tiltrækker et stadig større publikum til sine valgarrangementer, og at der er en begejstring og en fornemmelse af morgendagens visioner, når han taler og stiller sig til rådighed for vælgerne uden at de pågældende vælgere på forhånd er blevet ”castet” og clearet, som fornemmelsen er, når Hillary toner frem.

Bekymrende er det også for hende, at hendes forspring i meningsmålingerne skrumper ind. I New Hampshire, der er en af de første stater, der skal holde primærvalg næste år, fører Clinton nu 43 procent mod 35 procent til Sanders. Altså stadig en føring, men ikke imponerende kun at være 8 procent foran en kandidat, som ikke en kat kender udenfor de mest interesserede politiske cirkler og som selv ikke har samme imponerende CV som hun.

Forsøgte at hegne pressen ind
Bedre er det ikke blevet af, at Hillary Clintons valgstab – fuldstændig ligesom i 2008 -  bliver beskyldt for at chikanere pressen og gøre alt for at sikre, at Hillary ikke kommer i kontakt med journalister. Det værste eksempel blev tydeligt dokumenteret forleden, da hendes kampagnestab med et reb forsøgte at hegne pressefolkene ind, som var de løsgående kvæg på gaden.

Naturligvis i bedste mening overfor deres kandidat, så hun bedre og mere uforstyrret kunne komme i kontakt med sine vælgere. Men optrinnet blev til grimme, grimme tv-billeder, der er blevet spillet i båndsløjfe siden weekenden, og som har fået deres eget stærke liv på de sociale medier. Billeder der bekræfter skeptikerne i, at hun ikke er tilgængelig, at hun ikke åbent og ærligt stiller sig til rådighed for offentligheden.

Det er på dette bagtæppe, hun i dag sætter sig til rette og giver sit første landsdækkende tv-interview, siden hun offentliggjorde sit kandidatur. Og det bliver næppe det sidste store interview, hvis hun skal have folket over på sin side

Hvem er Jesper Steinmetz?

Jesper Steinmetz

Født 7 maj 1967

Uddannet journalist på RMIT i Melbourne, 1992, og Danmarks Journalisthøjskole, 1995

Ansat på Jyllands-Posten, 1995

Ansat på TV-Avisen, DR, 1998

Ansat på TV 2 Nyhederne, 2001

Studievært fra 2004, USA-korrespondent fra 2010

Forfatter til bogen ”Come on America”

Bosat i Washington, DC

Cykler, løber, læser og ser musicals i sin fritid