Udland

Iran trækker Islamisk Stat ind i atomforhandlinger

I video erklærer landets udenrigsminister sig klar til kamp mod "hætteklædte mænd", hvis Iran får "god aftale"

Iran vil aktivt deltage i den globale kamp mod ekstremisme og terrorisme, hvis landet får en "god aftale" i atomforhandlingerne med seks internationale stormagter.

Det antyder landets udenrigsminister Mohammad Javad Zarif fredag i en fire minutter lang video, som er blevet lagt på YouTube.

- Kun en balanceret aftale kan modstå tidens test. Vi er klar til at indgå en balanceret, god aftale og dermed se mod nye horisonter for at imødegå vores vigtige fælles udfordringer, siger han i videoen uden direkte at sætte navn på truslen.

Det er første gang, at han officielt åbner op for iransk deltagelse i kampen mod for eksempel den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat i nabolandene Irak og Syrien.

- Vores fælles trussel er i dag er truslen fra voldelig ekstremisme og barbarisme. Truslen, som vi står overfor - og jeg siger "vi", fordi det gælder os alle - er legemliggjort af de hætteklædte mænd, der hærger civilisationens vugge. For at stå imod denne udfordring, skal der en ny tilgang til, siger Zarif i videoen.

Atomforhandlingerne mellem Iran og P5+1-gruppen af lande er foreløbig blevet forlænget til 7. juli, og ifølge Javad Zarif har en aftale "aldrig været tættere på".

At Iran inddrager kampen mod ekstremisme i atomforhandlingerne, overrasker ifølge NBC News amerikanske forhandlere, der afviser at blande tingene sammen i slutforhandlingerne.

Men den anonyme topembedsmand udelukker ikke et fremtidigt samarbejde med Iran mod ekstremisme.

USA og de fem andre lande, der forhandler med Iran, ønsker at forhindre den regionale stormagt i at udvikle atomvåben. Iran har hele tiden holdt fast i, at landet blot ønsker et fredeligt atomprogram.

/ritzau/Reuters