Udland

Australien indfører nye forbud mod udendørs rygning

Fra på mandag bliver det endnu mere besværligt at være ryger i Australien.

I landets største by, Sydney, og det øvrige af delstaten New South Wales træder et nyt forbud i kraft, som gør det ulovligt at ryge uden for caféer, barer, hoteller og restauranter.

Forbuddet er endnu et skridt i myndighedernes indsats for at beskytte folk mod de skadelige virkninger af passiv rygning, forklarer delstatens sundhedsdirektør, læge Jo Mitchell.

- Forskning viser, at personer på udendørs spisesteder kan være udsat for store doser af røg fra rygere, siger Mitchell til det australske Focus Magazine.

Forbuddet omfatter ud over cigaretter, cigarer og piber også vandpiber.

Enkeltpersoner risikerer at få en bøde til omgående betaling på 300 dollar eller 1500 kroner, mens der vanker bøder op til 5500 dollar - 27.000 kroner - til indehavere for at ignorere den nye lov.

Mens rygere muligvis vil brokke sig, så er tiltaget populært blandt de fleste australiere.

- En undersøgelse viste i 2013, at 75 procent af de adspurgte støttede et rygeforbud på hoteller, barer og restauranters udendørsarealer, så når man hører, at mange restauranter og caféer allerede er røgfri, så er det ikke overraskende, siger sundhedsdirektør Jo Mitchell.

Forbuddet er især populært blandt familier med små børn, tilføjer hun.

I delstaten South Australia træder en lignende lovgivning i kraft i 2016.

Sundhedsminister Jack Snelling Sid har tidligere sagt, at forbuddet vil tillade de 80 procent af indbyggerne i South Australia, som ikke ryger, at nyde en udendørs middag uden at blive genereret af lugt eller røg fra cigaretter.

Australien har en af verdens skrappeste love mod rygning.

Så sent som i denne uge opstod der optøjer i et statsfængsel i New South Wales, fordi de indsatte ikke vil acceptere, at det fra 1. august bliver forbudt at ryge i fængsler.

Men de indsatte kommer til at spare penge: En pakke med 20 cigaretter koster mellem 16 og 20 dollar. Det er mellem 80 og 100 kroner.