Udland

Efter Charlie Hebdo: Island afskaffer blasfemiparagraf

Nu bliver det lovligt at håne og latterliggøre guder og religioner i Island, efter at landets nationalforsamling, Altinget, fredag vedtog at afkriminalisere blasfemi.

Lovforslaget blev fremsat i februar i kølvandet på angrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo, hvor 12 personer mistede livet, da bevæbnede mænd angreb magasinets redaktion i den franske hovedstad, Paris.

Det blev fremsat af Piratpartiet, der ved parlamentsvalget i 2013 lige akkurat sneg sig over spærregrænsen og for første gang fik pladser i Altinget.

- Ytringsfriheden er en bærende søjle i demokratiet. Det er et grundlæggende punkt i et frit samfund, at folk kan udtrykke sig uden at frygte straf af nogen slags, lød det i en udtalelse fra piratpartiet ifølge NTB, da lovforslaget blev fremsat.

Lovforslaget blev vedtaget, efter at 43 af de 63 medlemmer i Altinget stemte for. Et medlem stemte imod, mens resten enten ikke var til stede eller afstod fra at stemme.

I Norge blev blasfemi afkriminaliseret i maj, og også her blev det lovligt efter vedtagelsen af et lovforslag, som blev fremsat i kølvandet på angrebet mod Charlie Hebdo.

I Sverige fjernede man i 1970 en paragraf, der mindede om den danske blasfemiparagraf

I Danmark er det stadig ikke tilladt at håne eller spotte religioner, selvom den såkaldte blasfemiparagraf flere gange har været debatteret.

Ifølge Politiken er ingen blevet dømt efter den danske blasfemiparagraf siden 1946, hvor et kærestepar fik en bøde for at iklæde sig præstekjoler og døbe en dukke i forbindelse med et maskebal.