Udland

Ebola har været en katastrofe for kampen mod malaria

Udbruddet af ebola i flere vestafrikanske lande sidste år dræbte tusindvis af mennesker, og samtidig gik det ud over bekæmpelsen af malaria.

Det viser en ny undersøgelse fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

Af frygt for at blive smittet med ebola eller at blive placeret i isolation sammen med ebolapatienter turde mange ikke at søge lægehjælp på hospitaler eller klinikker for at blive behandlet for malaria.

De tidlige symptomer på de to sygdomme ligner hinanden med feber, hovedpine og ledsmerter.

I Guinea kan ebolaepidemien have medført 74.000 nye, ubehandlede tilfælde af malaria i 2014, mener forskerne ifølge en artikel offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Mateusz Plucinski fra CDC har undersøgt patienttallene fra 120 klinikker i december i fjor, da ebolaudbruddet toppede i Guinea, og sammenlignet med tallene for de foregående år.

I områder med mange tilfælde af ebola faldt antallet af patienter, som opsøgte klinikkerne med 42 procent, mens antallet af behandlede malaria-patienter faldt med næsten 70 procent.

- Malaria er en hovedårsag til, at folk med feber opsøger klinikker, men vores tal indikerer, at siden begyndelsen på ebolaepidemien har mennesker med feber undgået klinikker af frygt for at pådrage sig ebola eller blive sendt til et behandlingscenter for ebola, siger Mateusz Plucinski, der er hovedforfatter til forskningsartiklen.

Omregnet til hele landet er forskerne kommet frem til, at 74.000 mennesker med malaria på den baggrund ikke er kommet i behandling.

Og det overgår langt antallet af ebolasmittede i Guinea.

Ifølge Mateusz Plucinski er det "meget sandsynligt", at det samme har været tilfældet i Sierra Leone og Liberia, hvor ebolaepidemien også hærgede.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har registreret omtrent 27.000 tilfælde af ebola i Guinea, Sierra Leone og Liberia. I Guinea har virussygdommen dræbt 2444 mennesker ud af de i alt 3674 registrerede tilfælde.

/ritzau/AFP