Udland

Ungarn suspenderer regel i EU-asylpolitik: Båden er fuld

Ungarn kortslutter den europæiske asylpolitik med en regeringsbeslutning om midlertidigt at suspendere en kerneregel, der siger, at en asylsøgers ansøgning skal behandles i det land, hvortil vedkommende først ankommer.

- Båden er fuld, siger en talsmand for regeringen, Zoltan Kovacs, til østrigske medier.

- Vi ønsker en europæisk løsning, men vi må også beskytte ungarske interesser og befolkningen.

Ungarn har længe kritiseret EU's asylpolitik.

Den udskældte ungarske regering har også besluttet at opføre et fire meter højt hegn langs grænsen til nabolandet Serbien for at dæmme op for strømme af illegale indvandrere.

En talsmand for EU-Kommissionen siger til Reuters, at man kræver en uddybende forklaring fra den ungarske regering. Men at det nuværende EU-regelsæt samtidig ikke tager højde for, hvis en medlemsstat beslutter sig for at stoppe med at tage mod asylansøgere. 

Flygtninges vej ind i Danmark

En flygtning, der søger asyl i Danmark er typisk enten blevet pågrebet eller har selv henvendt sig til politiet.

De fleste ankommer direkte til Center Sandholm, der drives af Røde Kors. En mindre del henvender sig til politiet i København eller bliver pågrebet i Sønderjylland eller på Lolland. Herefter bliver de registreret som asylansøger af politiet. Og de første dage og måske uger bor de på Røde Kors modtagecenter i Sandholm eller Helsingør.

Herefter bliver de sendt ud på et af de mange asylcentre rundt omkring i landet. Nogle er drevet af Røde Kors andre af kommuner. Udlændingestyrelsen bruger de følgende måneder på at behandle ansøgningen om asyl og giver herefter enten afslag på asyl eller opholdstilladelse i Danmark.

Hvis flygtningen har fået opholdstilladelse bliver vedkommende sendt ud i en kommune. Det sker efter et kvotesystem, hvor Udlændingestyrelsen tildeler de forskellige kommuner et vist antal flygtninge. I år i alt 12.000. Her får flygtningen tildelt en bolig, modtager kontanthjælp og skal de følgende tre år deltage i et integrationsprogram. Det omfatter danskkursus og derefter forskellige former for aktivering, jobtræning og virksomhedspraktik.