Udland

Nato fordobler særlig udrykningsstyrke

Nato vil udvide alliancens udrykningsstyrke, og USA lover at støtte med særlige indsatsenheder, efterretningsoperationer og andre avancerede kapaciteter, siger den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, til Reuters.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger samtidig, at udrykningsstyrkerne vil blive mere end fordoblet til mellem 30.000 og 40.000 mand.

Planerne skal diskuteres i detaljer ved Natos ministermøde i Bruxelles sidst på ugen.

- Natos forsvarsministre vil træffe beslutning om at øge Nato-udrykningsstyrkernes kapacitet og styrke til mellem 30.000 og 40.000 soldater, hvilket er mere end det dobbelte af det nuværende antal, siger Stoltenberg forud for Nato-mødet i Bruxelles onsdag og torsdag.

Startede i 2002

Den amerikansk-ledede alliance oprettede Natos reaktionsstyrke i 2002. Styrken skal kunne indsættes i kriseområder langt hurtigere end almindelige enheder.

Stoltenberg siger, at krisen i Ukraine og russernes indblanding i den viser, at reaktionsstyrken måske ikke vil være i stand til at bevæge sig tilstrækkeligt hurtigt i det meget ændrede sikkerhedsbillede.

Ash Carter offentliggjorde planerne i Berlin, hvor han også beskyldte Rusland for at forsøge at genskabe "en indflydelsessfære som i sovjetæraen".

- Vi ønsker ikke en kold og slet ikke en varm krig. Vi ønsker ikke at gøre Rusland til en fjende, hedder det i talen, som Carter holdt mandag.

- Men tag ikke fejl. Vi vil forsvare vores allierede, det internationale retssamfund og en positiv fremtid, som har plads til os alle, tilføjer han.

Bekymring over udgiftsniveau 

Moskva afviser rapporterne om, at det støtter separatisterne i det østlige Ukraine.

Stoltenberg har udtrykt bekymring over, at de totale udgifter til Natos forsvar ikke er blevet øget i den takt, som det var håbet, hvilket også vil være et tema på mødet.

Det er Nato's mål, at forsvarsudgifterne skal modsvare to procent af medlemslandenes bruttonationalprodukt.